Rendezvények

Sikeres volt a XIII. Izotóp Tájékoztató Nap és Falunap

Szeptember 3-án a Püspökszilágyi Falunap keretében tartotta az Izotóp Tájékoztató Ellenőrző Társulás (ITET) a 2016. évi Izotóp Tájékoztató Napját a püspökszilágyi Sport és Szabadidő Központban. A rendezvényen a tájékoztató sátornál kimagaslóan nagy volt az érdeklődés, melyet a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK Kft.) kiadványokkal és szóróanyagokkal segített.

A társulás munkatársa, a Püspökszilágyiak előtt ismert Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló (RHFT) tevékenységéről nem csak a helyben lakókat, hanem a környező településekről érkezőket is tájékoztatta. Nagy népszerűségnek örvendett az iskolás gyerekek és a felnőttek körében is az RHK Kft. kommunikációs önálló osztályával közösen készített ITET TOTÓ, melyet nagy örömmel töltögettek a résztvevők. A 13+1 kérdésre a válaszok sok esetben hibátlanok voltak, ami azt mutatja, hogy a lakosok ismerik a fióktelepen folyó tevékenységet. Így például tudják, hogy oda nem szállítanak a Paksi Atomerőműből hulladékot, ismerik a radioaktív hulladékok osztályozását és tisztában vannak azzal, hogy a fióktelepre csak kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok kerülnek, ellenőrzött keretek között.

A jó hangulatú rendezvényen tapasztalt nagy érdeklődés – ahol a község lakosságánál is nagyobb volt az érdeklődők köre –, valamint a feltett kérdésekre kapott válaszok is azt igazolják, hogy hasznosak és fontosak ezek a tájékoztató célú kitelepülések.