Hírek

Boronkay Nap – a fizika kicsit másként

A Boronkay György Műszaki Szakgimnázium és Gimnázium Pest megye egyik legismertebb műszaki oktatási intézménye. Épp ez az oka annak, hogy az RHK Kft. középiskolásoknak szánt ismeretterjesztő programjának keretében, immár sokadik alkalommal látogatott el szakembereivel Vácra.

A rendhagyó fizika órán mintegy 100 tanuló hallgathatta meg Hák Viktor, a térségben működő Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló fióktelep-vezetőjének előadását, melynek címe „A radioaktivitás és társai – avagy a XX. század nukleáris fizikájának rövid története” volt. Az igazán sokrétű prezentáció a radioaktivitás felfedezőjének, Henry Becquerelnek bemutatásával indult. Az üzemvezető érintette az atomelméletek fejlődését, elkalauzolt az atomok, protonok, elektronok, neutronok világában, szemléltette az atomerőművek működési mechanizmusát, illetve a paksi Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának mindennapjairól is beszélt. Előadását sugárbiológiai ismeretek átadásával zárta.

A visszajelzések arra engednek következtetni, hogy az irány – a program kommunikációs mikéntje – jó, hiszen az RHK Kft. vendégelőadásai igen közkedveltek mind a szaktanárok, mind pedig a reál tantárgyak iránt érdeklődő diákok körében. A Társaság reméli, hogy a jövőben hasonló sikeres együttműködésről számolhat be egyre több nevelési intézménnyel.