Archív

Váci Piarista tanulók az ITET Kisnémedi központjában

Az Izotóp Tájékoztató Ellenőrző Társulás (ITET) Kisnémedi Látogató és Tájékoztató Irodájában (LTI) kaptak információkat, a Váci Piarista Gimnázium és Kollégium 13.C osztályos tanulói 2016. február 12-én. A rendezvényre az osztályt Gutbrod András matematika, fizika, informatika munkaközösség vezető, osztályfőnök vezetésével érkeztek a diákok.

IMG_20160212_094846A LTI nagytermében a Társulás nevében Edelman György elnök köszöntötte a fiatalokat, majd tájékoztatta őket a Társulás céljairól. A köszöntés után a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló (RHFT) fióktelep sugárvédelmi vezetője Turza Péter (a Váci Piarista Gimnázium volt hallgatója), adott tájékoztatót a telephelyen folyó munkáról.

Elmondta vetített előadása során, hogy az 1977 óta működő telep engedéllyel rendelkezik kis és közepes aktivitású radioaktív hulladék végleges elhelyezésére és átmeneti tárolására.  Az RHFT működési területe Kisnémedi és Püspökszilágy határában van, de ide szállítják az összes Magyarországon képződött kis és közepes aktivitású, nem atomerőművi eredetű IMG_20160212_093131radioaktív hulladékot és az elhasznált zártsugárforrásokat. A fióktelepet a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. üzemelteti, amely a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból (KNPA) kapja a fejlesztéshez és a biztonságos üzemeltetéshez az anyagi erőforrásokat. Az előadás során bemutatásra került a tároló üzemeltetésével kapcsolatos jogszabályi háttér. A diákok megismerhették a telephely üzemeltetéséhez kapcsolódó tevékenységeket, a tároló környezeti monitoring rendszerét, a radioaktív hulladékok átmeneti és végleges tárolásának módjait, valamint az RHFT-nél alkalmazott hulladékkezelési technológiákat.

 

Az előadása után Turza úr válaszolt a kérdésekre, felhasználva az LTI nagytermében lévő tájékoztató tablókat.

A Társulás köszöni az osztályfőnök úrnak, hogy egy nem minden napos kiránduláson ismertette meg a diákjaival a hazai orvosi, gyógyászati, kutatási, az ipari és szolgáltatási területekről származó kis és közepes aktivitású hulladékok biztonságos és szakszerű végleges elhelyezését.

2016. február 15. ITET infó