Archív

Tájoló Nap tizenkettedszer – ismét fókuszban a lakosság tájékoztatása

Mind a paksi telephelyünk nagysága, mind szakembereink felkészültsége megfelelő garancia arra, hogy az atomerőmű bővítésekor majdan keletkező kiégett fűtőelemek átmeneti tárolását is biztonságosan, magas műszaki színvonalon meg tudjuk oldani – hangsúlyozta megnyitó beszédében Dr. Kereki Ferenc, az RHK Kft. ügyvezető igazgatója a tizenkettedik Tájoló Napon, a nyugat-mecseki önkormányzati társulás és a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. közös rendezvényén. A Bodán tartott tájékoztató program bevezetéseként arról is szólt, hogy amikor a nyugat-mecseki kutatások megfelelő eredménye és a társadalmi elfogadás megléte esetén 2050 táján építeni kezdhetik a mélygeológiai tárolót, annak méretezését is úgy kell majd tervezni, hogy a Magyarországon várhatóan keletkező összes nagyaktivitású hulladék végleges tárolására biztonsággal alkalmas legyen.

A Tájoló Napon idén is szép számban megjelentek környékbeli lakosok, akik a sajtó képviselőivel együtt azt is megtudhatták, hogy a tavaly elkészült két kutatófúrás után most októberben egy kutatóárok kialakításával folytatódik a terepi munka, amely a bodai agyagkő földtani tulajdonságainak pontosabb megismerését szolgálja. A 3-3,5 méter széles, 2-6 méter mély, 700 méter hosszú kutatóárkot az időjárástól függően három-négy hónap alatt alakítják ki a szakemberek.

A kutatással kapcsolatban köszöntőjében Kovács Győző, a Tájoló Nap házigazdája, Boda polgármestere, a Nyugat-Mecseki Társadalmi Információs és Településfejlesztési Önkormányzati Társulás elnöke a lakossági tájékoztatás fontosságát emelte ki. A tájoló napi előadássorozat célja is az, hogy a környéken élők közvetlenül jussanak információhoz a vizsgálatokról, a munkát végző társaság tevékenységéről. Kovács Győző kiemelte: hogy a térségben, az RHK Kft. tevékenységének elfogadottsága változatlanul magas.

Az ismeretterjesztő program első előadása a nagyaktivitású kutatás és az atomerőmű-bővítés közötti kapcsolódási pontokat vette sorra. Prof. Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős kormánybiztos elsőként a tervezett két új blokk jellemzőiről beszélt, kiemelve, hogy a műszaki megoldások „Fukusima-álló” működést tesznek majd lehetővé, a sokszoros biztonsági rendszernek köszönhetően. Szólt a hosszú és szigorú ellenőrzési folyamatról is, melynek során 6500 engedélyt kell megszerezni, mielőtt az építkezés elkezdődhet, és a nagyaktivitású kutatásokat követően a leendő mélygeológiai tárolóhoz is számtalan hatósági engedély kell majd. Az új blokkok üzembelépésével a kiégett üzemanyag-kazetták száma a jelenleg működő négy blokkénak várhatóan a harmadával növekszik. Mivel az új blokkok legkorábban 2025-26-ban indulhatnak, és a kiégett kazetták öt-tíz évet töltenek majd a pihentető medencében, ezeknek a fűtőelemeknek az előírt ötven éves átmeneti tárolását 2031-36 körül kell megkezdeni.

Mindebből a hallgatóság levonhatta azt a következtetést, hogy a jelenleg zajló nagyaktivitású kutatási programba, valamint a bátaapáti kis és közepes aktivitású hulladékok végleges tárolójának bővítésébe az épülő blokkok működéséből adódó többlet-feladatok beépíthetőek lesznek.

Hagyományosan külföldi vendég-előadója is volt a tizenkettedik Tájoló Napnak. Irena Daris, az RHK Kft. társszervezetének munkatársa személyében. Az ARAO – a magyar társasághoz hasonlóan közhasznú nonprofit vállalatként működik. Feladata mind a szlovén intézmények, mind a horvátokkal közös tulajdonú atomerőmű kis és közepes, illetve nagyaktivitású radioaktív hulladékának kezelése, elhelyezése.

Irena Daris nagyrabecsülését is kifejezte az RHK Kft. tevékenységével kapcsolatosan. Mint mondta, követendő példaként tekintenek a magyar társaságnál és telephelyein folyó szakmai munkára, a tárolók világszerte elismert technikai színvonalára, működésére. Nagyra értékelte, hogy a nagyaktivitású kutatások terén is elöl járunk nemzetközi összehasonlításban. Úgy gondolja, van mit tanulni tőlünk.

A délelőtti ismeretterjesztő program zárásaként a tavaszi közvélemény-kutatás eredményeiről beszélt Honti Gabriella, az RHK Kft. kommunikációs vezetője. Bevezetésként Európa térképén mutatta meg a hallgatóságnak, hogy Svédország, Finnország, Franciaország és Svájc mellett hazánkban is előrehaladott állapotban van a nagyaktivitású kutatási tevékenység. Szólt arról is, hogy a Társaság térségben folytatott kommunikációs tevékenységének, melyek a legfontosabb elemei: a Nyugat-Mecseki Társadalmi Információs és Településfejlesztési Társulással való együttműködés, sajtótájékoztatók, tájékoztató körutak, helyi fórumokon való részvétel, gyerekprogramok szervezése. Ennek a sokrétű munkának az eredményességét hivatott megmutatni a kétévente szervezett vélemény-felmérés. Az idei alapján ismét kiderült, hogy a környéken élők többsége tájékozott a radioaktív hulladékok keletkezésével, az RHK Kft. és az NYMTIT tevékenységével kapcsolatos kérdésekben, ismeri a Nyugat-Mecsekben zajló kutatásokat, tudja, hogy a nagyaktivitású radioaktív hulladékok esetleges elhelyezése a cél.

A délután folyamán szokásosan a könnyed szórakozásé, és a kulináris élvezeteké volt a főszerep: többek között pacalpörköltet, helyi borokat lehetett kóstolni, és a meghívott zenészek késő estig lefoglalták a nagyérdemű figyelmét.