Rendezvények

Szilárd Leó verseny

A jövő építői az RHK Kft-ben

11 iskola 20-20 fős csoportban a Paksi bemutató teremben

Az Izotóp Tájékoztató Társulással (ITT) szoros kapcsolatban álló, a Szilárd Leó fizika és kémia versenyen résztvevő iskolák – jelen és jövőbeni versenyzői – a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK Kft.) tevékenységével ismerkedtek. A Kft. Paksi bemutató termében játékos kérdezz-felelek formában ismerték meg a diákok és kísérőik az RHK kft. projektjeit. A megszerzett ismeretek visszacsatolása után a résztvevők az RHK Kft. tájékoztató, szóróanyagaiból kaptak ajándékokat.

A visszajelzések és a beszélgetésekből igen pozitív, hasznos és jó hangulatú volt a szakmai kirándulás délelőtti része, köszönhetően az RHK Kft. Kommunikációs Önálló Osztálya munkatársainak. A közösen elfogyasztott bőséges ebéd után az iskolák önálló programja következett, amely széles skálán mozgott, a Csodák palotájától a Természettudományi Múzeum meglátogatásáig.

A meglátni és megtapasztalni ismeretszerzés jó példája volt a tizenegy napos program, mondták a jövő évi XII. Szilárd Leó verseny előtt kísérők és diákok egyaránt. Az ITT köszöni az iskolák igazgatóinak, a kísérőtanároknak és az RHK Kft. kommunikációs osztályának a rugalmasságot és az aktív részvételt.

 

Az alábbiakban képek a rendezvényről:

 


Vetélkedő a tudomány 
szolgálatában

A rendezvényről készült videó-összeállítás:

Látványos kísérletekben és hasznos tudnivalókban is bővelkedett a püspökszilágyi térség általános iskolásai számára tizenegyedik alkalommal megrendezett Szilárd Leó fizika- és kémia- tanulmányi verseny. Az RHK Kft. és az Izotóp Tájékoztató Társulás (ITT) által szervezett megmérettetésen a környék tizenegy általános iskolájának hetedik és nyolcadik évfolyamos tanulói vettek részt. A reggeli órákban a fizika- és kémiaórákon elsajátított ismeretekből vizsgázhattak a diákok a váchartyáni iskolában, a délelőtt folyamán pedig már a hagyományosan, Kisnémediben rendezett játékos vetélkedőé volt a főszerep. A váci Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium lelkes tanárai ismét érdekes és nagyon látványos kísérletekkel szemléltették a fiataloknak a fizika szépségét. Az idei évben a fény, mint jelenség volt a főszereplő, a bemutatott kísérletek ezt a témakört igyekeztek körbejárni. A fiatalok megismerkedhettek a lézerfény viselkedésével különböző közegekben (víz, levegő), egyes anyagok és kémiai elemek színképével, a szivárvány kialakulásának okával, de a szem működésével is. Ezt követően egy totó keretében tesztelték a diákok emlékezetét a bemutatott kísérletekről, majd pedig több feladatot is kaptak a radioaktívhulladék-kezelés témakörében, ahol a helyes válaszok megfejtésében az RHK Kft.-ről szóló bemutatkozó film megtekintése is segített. A reggeli tantárgyi feladatok és az azt követő kötetlenebb kvíz eredményeinek összesítése után alakult ki az idei sorrend. A vetélkedő végén a diákoknak lehetőségük nyílt leírniuk véleményüket a tanulmányi versenyről, és ez alapján elmondható, hogy igen nagy népszerűségnek örvend a rendezvény, a tanulók pedig többek között az ilyen alkalmak során ismerkedhetnek meg még jobban a környékükön található Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló tevékenységével is. Az értékes nyereményeket ünnepélyes díjátadó keretében vehették át a diákok, de a felkészítésben nagyon fontos szerepet játszó tanárok is oklevelet kaptak. Lovas Szilvia, az RHK Kft. kommunikációs osztályának térségi szakértője és Edelman György, Kisnémedi polgármestere, az ITT elnöke az esemény végén megköszönte az iskolák részvételét, majd a térség polgármesterivel együtt átadták a nyereményeket és a győztesnek járó kupát. A 2015-ös Szilárd Leó tanulmányi verseny győztese Váchartyán lett, mögötte pedig csak tizedpontokkal lemaradva, Vác csapata végzett, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára az őrbottyáni diákok állhattak fel.

 

 

 

Tudás a lufiban – Szilárd Leó vetélkedő tizedszerre

Nagyszerű érzés, amikor diákok azt írják egy rendezvényről, a feltett kérdésre („Mit viszek haza?”), hogy „élményt és tudást”. (Persze hozzáteszik mosolyogva, hogy tollat, lufit, hiszen gyerekek.) De ha egy négyfős csapat tagjai, nevüket aláírva, köszönetet mondanak az érdekes és hasznos programért, az még ennél is meghatóbb.

 

 

Április 25-én Váchartyánban tartották a hagyományos Szilárd Leó fizika- és kémia tanulmányi versenyt. A tantárgyi megmérettetés után a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. tizenegy általános iskola diákjainak játékos vetélkedőt rendezett Kisnémediben, az Izotóp Tájékoztató Társulás (ITT) központjában, a helyi pedagógusok közreműködésével. A püspökszilágyi radioaktív hulladéktároló körül lévő településekről immár tizedik alkalommal gyűltek össze a négyfős csapatok, hogy a kémia és fizika iránt érdeklődő lányok és fiúk egy szórakoztató vetélkedés formájában a radioaktív hulladékkezelés kérdéseivel is találkozzanak.

 

 

A hetedik-nyolcadikos diákok a verseny első szakaszában tehát fizika és kémia tárgyi tudásukról adtak számot Váchartyánban, majd Kisnémediben izgalmas fizikai kísérletek következtek, amelyek révén a gyakorlatban is láthatták, mi a haszna a tanultaknak.  A váci Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium lelkes tanárai idén például egy forgó tűzcsóvát is felhasználtak annak megértetésére, mi a különbség a hősugárzás, hővezetés, hőterjedés között, repdeső selyempapír-darabokkal illusztrálták a fém árnyékoló hatását, valamint lézersugarak és műanyag lencsék segítségével mutatták be a fény terjedésének törvényszerűségeit.  A kísérletekhez kapcsolódó totó révén a csapatok megmutathatták, mit jegyeztek meg a látottakból.  A következő feladat során 12 számozott lufi kidurrantásával juthattak hozzá az összekevert betűket tartalmazó cédulához, amelyekről ki kellett találni a radioaktivitáshoz kapcsolódó, elrejtett szavakat. A játékos kvíz megoldásakor általános műveltségükről adhattak számot a diákok, majd a püspökszilágyi tárolóról látott filmet kellett kérdések alapján visszaidézniük.

 

 

Idén Vác csapata bizonyult a legjobbnak, a második helyezettek az őrbottyániak lettek, míg a harmadik helyen Penc csapata végzett.

 

 

A résztvevő tanintézmények az RHK Kft. jóvoltából értékes ajándékokat kaptak a fizikaszertárak bővítésére, de a diákság sem távozott üres kézzel. A helyezettek kisebb-nagyobb nyereményekkel gazdagodtak, a többieknek pedig csoki volt a jutalma a részvételért. A versenyzők mindezen felül egy kiránduláson is részt vesznek, az Izotóp Tájékoztató Társulás szervezésében.

IX Szilárd Leó tanulmányi verseny, Kisnémedi – 2013. április 19.