Archív

Szakmai út Spanyolországban

Az ITT és TETT települések polgármesterei közös szakmai úton vettek részt az RHK Kft. szervezésében Spanyolországban. Az ötnapos utazáson az ITT delegációját polgármesterek, alpolgármesterek és jegyzők képviselték. A cél a szakmai fejlődés, minél szélesebb látókör kialakítása, információk és hasznos tapasztalatok gyűjtése volt. A sűrű program során az atomenergia békés felhasználásával járó minden folyamatba betekintést nyertek.

Spanyolországi szakmai úton az ITT és a TETT
Spanyolországi szakmai úton az ITT és a TETT

Az ASCO 2 atomerőmű látogatóközpontjában a létesítmény működését ismertették a látogatókkal, majd a Kiégett Kazetták Átmenti Tárolójának telephelyét is felkeresték.

Madridban az ENRESA Információs Központ fogadta a társulásokat. Az ENRESA felelős minden radioaktív hulladékkal kapcsolatos feladatért: tárolók, létesítmények engedélyeztetése, építtetése, működtetése és végül majd a reaktorok leszerelése is. A magyarországi példához hasonlóan a nukleáris létesítmények körüli települések naprakész informálása is az ő feladatkörük. Online kapcsolatot építenek ki a telephely körüli önkormányzatokkal, kiadványokat, újságokat biztosítanak a lakosoknak, szemináriumok segítségével személyes kontaktot is teremtenek az ott élőkkel, mindezt előre kidolgozott éves program alapján. Az RHK Kft. és a magyarországi társulások hasonló felfogása mutatja, hogy nemzetközi szinten is megállja a helyét az a munka, amit itthon végeznek.

Az utolsó állomás El-Cabrill-ba vezetett, ahol kis és közepes aktivitású végleges radioaktívhulladék-tárolót tekinthetett meg a delegáció.

A Spanyolországban szerzett ismeretanyag alátámasztja a már hazánkban is régóta működő gyakorlatok erősségeit, ugyanakkor lehetőséget ad azoknak a területeknek a feltérképezésére, ahol még lehet fejlődni. A nemzetközi tapasztalatok elősegítik egy olyan széles látókör kialakulását, melynek segítségével a Magyarországon kialakult objektív, színvonalas tájékoztatás szintje még magasabbra emelhető.