Archív

Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló

Felelősséggel, Biztonsággal, Garanciákkal

A Püspökszilágy és Kisnémedi határában működő Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló (RHFT) létesítményt az 1960-as évek nemzetközi ajánlásai és az akkor érvényes szabványok alapján tervezték 1971-ben, majd 1976-ban üzembe is helyezték.

Kezdetben az volt az elképzelés, hogy a Paksi Atomerőmű üzemeltetése és lebontása következtében keletkező hulladékot az RHFT-ben lenne célszerű véglegesen elhelyezni, így ennek következtében 1983 és 1996 között 1580 m3 atomerőművi eredetű kis aktivitású szilárd hulladék került az RHFT-be.

A későbbiekben, számos elvégzett vizsgálat után kiderült, a Paksi Atomerőmű igényeinek megfelelő további bővítés az RHFT területén a telephely adottságai miatt nem lehetséges, ebből kifolyólag atomerőművi eredetű kis aktivitású szilárd radioaktív hulladék már nem került a tárolóba.

Így jelenleg a létesítmény feladata kizárólag az ipari, a mezőgazdasági és a gyógyászati alkalmazások során keletkező, azaz a nem atomerőművi eredetű radioaktív hulladékok elhelyezése és tárolása.

A telephelyen a hordókba tömörített hulladék felszínközeli tárolómedencékbe kerül. Az elhasznált sugárforrásokat úgynevezett forrókamrában dolgozzák fel. A munkafolyamatot manipulátorok (robotkarok) segítségével végzik a szakemberek, a sugárvédelmet a vastag ólomfalak és a kémlelőablak biztosítják. A sugárforrások radioaktív anyagát még a forrókamrában rozsdamentes acél tárolótokokba zárják, melyeket végül csőkutakban helyeznek el.

2002 és 2005 között a telephely komoly korszerűsítésen esett át. Többütemű program indult a tároló hosszú távú biztonságának növelésére és a létesítmény korszerűsítésére. A 2006-ban indult második ütem egy demonstrációs szakasszal kezdődött. Ez azt jelentette, hogy több tárolómedencéből hulladékot emeltek ki és válogattak át, majd tömörítve, újracsomagolva helyezték vissza. 2009-re 4 tárolómedence átválogatásával végeztek. A további medencék tartalmának átválogatása, a biztonságos tevékenységhez szükséges könnyűszerkezetes csarnok felállítását és a technológiai rendszerek kialakítását követően, várhatóan 2030 táján fejeződik be.

Az RHFT vonatkozásában, amellett, hogy a tároló hosszú távú folyamatos üzemeltetése, biztonságának növelése a cél, nem elhanyagolható a lakosság bizalmának fenntartása, megfelelő tájékoztatása sem. Ennek megfelelően az RHFT környéki önkormányzatokból alakult Izotóp Tájékoztató Ellenőrző Társulás (ITET), immáron 10 taggal, szerződéses keretek között látja el tájékoztató feladatát (Kisnémedi, Püspökszilágy, Vácduka, Váckisújfalu, Váchartyán, Őrbottyán, Galgagyörk, Penc, Püspökhatvan, Rád).

A térség lapjában, a HÉTközlap című folyóiratban kéthavonta megjelenő cikkekben átfogó képet kap a lakosság a telephelyen zajló fontosabb tevékenységekről. Emellett a Kisnémediben működő Látogató és Tájékoztató Irodát felkeresők számos hasznos információt kaphatnak az RHFT-vel és a nukleáris iparral kapcsolatban.

A társulás és az RHK Kft. is rendszeresen részt vesz a települések különböző rendezvényein, ahol az érdeklődők kérdéseikkel szintén felkereshetik a szakembereket.

Az RHFT az egész országra kiterjedően nyújtja szolgáltatásait. Bátran kijelenthető, a tároló már több mint négy évtizede megbízhatóan és biztonságosan látja el feladatát, jelenleg is fogadja a nem atomerőművi eredetű kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékot.

RHK Kft. információ