Archív

Püspökhatvaniak, Püspökszilágyon az RHFT-ben

Radioaktív izotópokok, Sugárveszélyes hulladékok, Atomok.

Félelmetes szavak nekünk is, akik Püspökhatvanban lakunk! Nagyon közel van hozzánk Püspökszilágy, ahol a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. (RHK Kft.), Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló (RHFT), telephelye üzemel.
November 29-én kis csoportunk, Bátyi József polgármester szervezésében eljutott ide, hogy választ kapjunk kérdéseinkre, megnyugtatást félelmeinkre.

Látogatásunkat gondosan előkészítették, buszt küldtek értünk. A biztonsági átvizsgálás után a konferencia terembe kísértek bennünket. Itt a telephely vezetője oktatófilmen mutatta be, mi is zajlik pontosan ezen a helyen.

A köztudatban úgy tudjuk, hogy Püspökszilágyon az atomerőműből származó radioaktív hulladékot tárolnak. Tájékoztatást kaptunk, hogy ide az egészségügyből, iparból, mezőgazdaságból, oktatásból és kutatásból származó kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékok kerülnek. A munkaruhákat, védőfelszereléseket a felszín közelébe épített betonmedencékben, a gyógyászati eszközökből kiszerelt, elhasznált sugárforrásokat csőkutakban tárolják.

A kisfilm választ adott kérdéseinkre, de a kíváncsiskodók személyesen is feltehették kérdéseiket. A szigorú ellenőrzések, radiológiai mérések mind azt bizonyítják, hogy biztonságosan működik a telephely. Tiszták az élővizek, nem szennyezett a levegő. Még a birkák is jóízűen falatoznak a telephely legelőjén.

A szóbeli tájékoztatás után egy rövid sétát tettünk, ahol megnézhettük a drótkerítésen túli tárolókat, új létesítményeket. Természetesen csak messziről, a sugárvédelem miatt. Megmutatták a szállításra használ fémhordókat és a speciális kiképzésű konténereket.

A telephelyen folyamatosan fejlesztik a technológiát és a biztonsági rendszert.
Fontos, hogy minél többen tájékozódjanak a radioaktív hulladékok kezeléséről.

Köszönet a szervezőknek, hogy eljuthattunk ide!
Látogatásunk a Kisnémedi Közösségi Házban ért véget, ahol szíves vendéglátásban volt részünk. Igazán kellemes, hasznos időtöltés volt mindannyiunk számára!

Budai Klára 

Püspökhatvan

nyugdíjas tanítónő