Archív

Összehasonlítani jöttek Bátaapátiba

Váchartyáni lakosok a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóban (NRHT)

 A váchartyáni lakosok már évek óta hiteles információkat kapnak a Püspökszilágy és Kisnémedi határában elterülő, Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló (RHFT) napi tevékenységéről. Ismereteiket a paksi Atomerőműben, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK Kft.) telephelyein és külföldön is tovább bővítik. Jártak már az RHK Kft. paksi bemutatótermében, a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában (KKÁT), az Atomenergetikai Múzeumban és a szlovákiai mohovcei kis és közepes aktivitású radioaktívhulladék-tárolóban.

A június végi útjuk többségüknek összehasonlításra adott alapot, mert 2015-ben már megismerték a szlovákiai kis és közepes aktivitású radioaktív hulladék felszíni elhelyezési módját, most viszont Bátaapátiban ugyanezen hulladéktípus felszín alatti elhelyezést tekintették meg. A Liptay Lászlóné vezette negyvenfős csoportot, az NRHT Látogatóközpontjában Plesz Bianka kommunikációs munkatárs fogadta az RHK Kft. részéről.

A csoport tagjai megtekintették az NRHT történetét, üzemelését bemutató filmet, majd interaktív érintőképernyőkön, kvíz segítségével tesztelték megszerzett tudásukat az atomerőműből érkező hulladék elhelyezéséről. A látogatás második részeként – a megfelelő védőfelszerelések felvétele után – az építési területen keresztül folytatták útjukat a felszín alá, az első keresztvágatban kialakított látogatótérbe. Itt közelről megvizsgálták a befogadó kőzetet, kezükbe vehették a gránit fúrómagokat. A bányászati munkák mozzanatait nem csak a földalatti információs képernyőkön tanulmányozhatták, hanem a helyszínen kialakított demonstrációs vágatban is. A látogatótérben elhelyezett ablakból az ellenőrzött zónát és az ott telepített monitoring állomást is megtekintették.

A hazaúton volt lehetőség összevetni a szlovákiai felszíni és a magyar felszín alatti elhelyezés folyamatát. Mindkét esetben betontömbbe ágyazva helyezik végső helyükre a kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékot, de megállapították, hogy a hazai elhelyezés – 200 méter mélységben, a gránittestben – további biztonsági garanciákat hordoz. A munkaműveletek megismerése, a csoport értékelése szerint, nagyon hasznos volt.

ITET infó