Hírek

OAH-ban jártak az ITET lakosai

2019. szeptember 26-án az ITET által szervezett belföldi szakmai látogatáson vettek részt őrbottyáni és püspökszilágyi lakosok az Országos Atomenergia Hivatalban (OAH). A program megnyitóján, Hullán Szabolcs az OAH főigazgató-helyettese köszöntötte a közel félszáz megjelent érdeklődőt. A látogatás alkalmával az RHFT térségében élő lakosoknak az OAH által tartott közérthető előadásokon keresztül lehetőségük nyílt betekinteniük a Hatóság szerteágazó tevékenységébe.

A prezentációk sorát Répánszki Réka a Berendezési Felügyeleti Főosztály, főosztályvezető-helyettese nyitotta, az atomerőművek és kutatóreaktorok, valamint a kiégett üzemanyag átmeneti tárolását biztosító létesítmények és a radioaktívhulladék-tárolók rendszereivel, rendszerelemeivel, épületeivel és épületszerkezeteivel kapcsolatos hatósági felügyeleti tevékenységek bemutatásával.

Lázár István a Tárolólétesítmény Felügyeleti Főosztály főosztályvezetője a kiégett üzemanyag átmeneti tárolását biztosító létesítményekkel, valamint a radioaktívhulladék-tárolókkal kapcsolatos hatósági felügyeleti tevékenységek összefoglaló ismertetésével folytatta az előadások sorát.

Balczó Béla az OAH főigazgatói titkárság főosztályvezetője, szakmai vezetést tart

Végül Balczó Béla az OAH főigazgatói titkárság főosztályvezetője zárta a bemutatkozó előadásokat, majd szakmai vezetése mellett az érdeklődők helyszíni bejárás keretében megtekintették a Hivatal CERTA (Veszélyhelyzeti Intézkedési, Gyakorló és Elemző Központ – Centre for Emergency Response, Training and Analysis,) részlegét.  A CERTA csak nukleáris vagy radiológiai veszélyhelyzetben, illetve gyakorlatok esetén működik, és kizárólag a baleset-elhárítási feladatok ellátására és gyakorlására szolgál-emelte ki a főosztályvezető.

Az eredményesen lezajlott szakmai programon résztvevő lakosok a hasznos információk megszerzésén túl, az OAH szakembereinek irányába élhettek a kérdezés illetve véleménynyilvánítás jogával. A találkozót mindkét fél kiemelten hasznosnak és eredményesnek értékelte.