Archív

Megkezdődött a biztonságnövelő program első szakasza

A Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tárolóban (RHFT-ben), 2017. novemberben megkezdődött a biztonságnövelő program következő lépésének végrehajtása. Ennek első szakaszában egy könnyűszerkezetes csarnok, a medencék fölé épülő konténment és a kapcsolódó infrastruktúra kialakítását kell biztosítani. A második szakasz a hulladék kitermelése és kezelése, míg a harmadik a medencék lezárása lesz.

A program végrehajtása során a nyitott tárolómedencéket a környezettől el kell különíteni, ami kettős védelmi rendszer kialakításával történik. A külső acélszerkezetű csarnok a belső konténment és az azt kiszolgáló berendezések időjárás elleni védelmét szolgálja. A belső épület – az úgynevezett konténment – biztosítja a medencékből történő hulladék kitermelés végrehajtására a megfelelő munkakörülményeket, illetve elszigeteli a nyitott tárolómedencéket a környezettől. Ennek teljes belső területe 210,8 m2. A konténment önálló szűrő-szellőztető rendszerrel rendelkezik, ami az épület belsejében a légkörinél alacsonyabb nyomást tart, így a konténmentből a levegő csak a szűrőrendszeren keresztül tud kijutni a környezetbe. A konténmentbe történő ki- és belépés csak a hulladék-kiadó zsilipen és a személyi zsilipen történhet. A konténmenten belül egy hidraulikus emelőkar segíti a hulladékok kitermelését és rakodását.

Jelenleg a csarnoképítés munkálatai kezdődtek meg a fióktelepen: a vállalkozó megkezdte az időjárási körülmények ellen védelmet nyújtó, könnyűszerkezetes csarnok alapozási munkáit.

Az építési terület az RHFT ellenőrzött zónáján belül helyezkedik el, így ott a telephelyre vonatkozó sugárvédelmi szabályok betartása kötelező.

Az építési munkák befejezése és a teljes rendszer üzembe helyezése 2019. közepén fog befejeződni. Ezután kezdődhet meg a program második szakasza, amikor a földbe süllyesztett vasbeton medencékben sorakozó, radioaktív hulladékkal megtöltött hordókat visszatermelik, kondicionálják, majd visszahelyezik a tárolóhelyükre. Ezzel a folyamattal a hulladékcsomagok a mai kor színvonalának megfelelő csomagolást kapnak, illetve jelentős kapacitás szabadul fel, amely tovább biztosítja a biztonságos tárolást a telephelyen.