Archív

Lakossági tájékoztató Püspökszilágyon

Püspökszilágyi Biztonság növelő program

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. ügyvezető igazgatója, Dr. Kereki Ferenc, november 24-én délután tájékoztatta az ITET tagtelepülések polgármestereit, a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló (RHFT), Biztonságnövelő programjáról.

Este a Püspökszilágyi Művelődési Házban tartott lakossági tájékoztatót, amelynek keretében bemutatásra került a fióktelepen tervezett építkezés és az abban megvalósítandó munkák. Az ismertetőn a helyi – püspökszilágyi – lakosokon kívül az ITET tagtelepülések lakosai is megjelentek. A biztonságnövelő program a negyven éve üzemelő fióktelep első tíz évében beszállított történelmi hulladékok – mai kornak megfelelő – válogatását, átcsomagolását és végleges elhelyezését szolgálja. Azaz, a 2009. évi sikeres demonstrációs program folytatása. Ez a biztonságnövelő program az „A” típusú hulladéktároló medencék első sorára (A1 – A24 medencékre) fókuszál.

Az ott dolgozók és a lakosság biztonsága érdekében szükséges az időjárástól védő csarnok megépítése és a csarnokban egy konténment építése. A konténment acél váz szerkezetéhez kapcsolódik a hulladék kiadó zsilip és a személyi zsilip. A zárt és depressziós szellőztetés kialakítása a hulladékkal végzett tevékenységekből eredő környezeti kibocsátás korlátozását és ellenőrzését teszi lehetővé. Az építési tevékenység a létesítmény ellenőrzött területén történik, melyre az RHK Kft. részletes sugárvédelmi programot dolgozott ki.

A látható nagyméretű acél csarnok és a belső technológia egységek kialakítása engedélyezet és a kivitelező a munkákat előreláthatóan 2019 májusában fejezi be. Eddig az időpontig kell a kezelő személyzetet felkészíteni, s csak utána indulhatnak az üzemeltetési munkák.