Archív

Izotóp Tájékoztató Napok 2017-ben

Tisztelt Honlap látogató!

Az Izotóp Tájékoztató Ellenőrző Társulás (ITET), az idei évben is kettő tagtelepülésen tartja Izotóp Tájékoztató Napját. E rendezvény célja, hogy lakossági rendezvényen, az érdeklődőnek információkat adjunk a Társulásról, céljairól és vállalt feladatáról. Egyben lehetőséget adunk a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. (RHK Kft.), és annak Püspökszilágy és Kisnémedi határában lévő fióktelepének, a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló (RHFT), tevékenységének mindszélesebb körű megismerésére.

A Vácdukán augusztus 19-én megtartott, első rendezvényen az ITET elnöke, Edelman György mellett, több tagtelepülés polgármestere és Honti Gabriella az RHK Kft. Kommunikációs Önálló Osztályának (KÖO), vezetője is képviseltette magát.

Az ünnepi köszöntőt Dr. Rétvári Bencze államtitkár mondta, majd Makkos László polgármester átadta a Vácdukáért Díjat. Az átadása utáni a színes programok megtekintése után a jelenlévők közel tíz százaléka felkereste az ITET tájékoztató sátrát, és vállalkoztak az ITET TOTÓ kitöltésére. Mivel a társulás munkájában a község csak második éve vesz részt, jó volt megtapasztalni, a fiatalok, középkorúak és a korosabbak aktivitását, bátor vállalkozásukat az ITET TOTÓ kitöltésében. Elmondták, hogy olvassák a HÉTközlap újságot, amelyből jól tájékozódnak a telephely eseményeiről. A TOTÓ kitöltésében segített az RHK Kft. kiadványa is, amely az RHFT telephelyet és az ott folyó munkát mutatja be.

Összességében a kitöltések egyéni értékelésekor mód volt arra, hogy Sződi Imre ITET munkatárssal az érdeklődő átbeszélje a feladatokra adott válaszokat, valamint mód volt egy-egy kérdésben részletesen beszélni a radioaktív hulladék szállításról, a tárolásra előkészítésről, a telephelyi terület felszabadítás szükségességéről. A beszélgetések során szóba került a mindenkit érdeklő biztonságos tárolás, a telephely jövője.

ITET infó