Archív

Régimódi Fesztivál „új információkkal”

Galgagyörkön is megrendezte Tájékoztató Napját az ITET

Mivel Galgagyörk község határos a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tárolót (RHFT) befogadó Püspökszilágy településével, ezért az Izotóp Tájékoztató Ellenőrző Társulás (ITET) 2015 évében felkérte, hogy tagként csatlakozzon a társuláshoz.

A kibővített társulásnak így tagja minden, a fióktelepet befogadókkal határos település. Ez azt jelenti, hogy a tagtelepülések száma immár tíz, a lakosság összlétszáma pedig 18 272 főre duzzadt. Az ITET önként vállalt feladata, hogy a Püspökszilágy és Kisnémedi határában található kis és közepes aktivitású radioaktívhulladék-tárolóról, az RHK Kft.-től kapott információk alapján, hiteles információkat továbbítson a tagtelepülések lakossága felé.

Ezt a célt szolgálta a szeptember 10-i ITET kitelepülés is, Galgagyörkön. A rendezvény kapcsolódott a Tahy kastély kertjében rendezett Falunaphoz és a Régimódi Fesztivál programjához. Galgagyörk több mint ezer fős lakossága mellett elmondható, a rendezvény Püspökhatvantól Váckisújfalun át, Hatvanig rengeteg érdeklődőt vonzott. A zenés programokat megelőző ismeretterjesztő kitelepülésre és a Társulás tevékenységére főként a fiatalabbak voltak kíváncsiak.

 

A szórakoztató TOTÓ itt is nagy sikert aratott, értékelésük pedig rámutatott, mennyire fontos egy újonnan csatlakozott község lakosságának tájékoztatása, hisz a hiteles információk hiányában, a témával kapcsolatban nagyobb zárkózottságot mutattak, mint a már régebbi tagtelepüléseken élők. Ez is megerősíti azt, hogy a Társulás továbbra is az egyik legfontosabb feladatának tartja új tagjainak folyamatos informálását.