Archív

Izotóp Információs Napok

Az idei évben az Izotóp Tájékoztató Ellenőrző Társulás (ITET), már a XV. Izotóp Információs Napját tartotta.A rendezvénynek augusztus 04-én Váchartyán, majd augusztus 19-én Penc Község adott otthont. Az ITET saját sátorba települt ki és folyamatosan fogadta az érdeklődőket. Nem csak tájékoztató anyagot adott ki a Társulás, hanem egy ITET TOTÓ segítségével is segítette a tájékoztatást, valamint láthatóvá vált, hogy az érdeklődők jó és elégséges információkkal rendelkeznek. Ismert az Izotóp Tájékoztató Ellenőrző Társulás (ITET), és a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló (RHFT) telephely munkája is.

 

A korosabbak és a fiatalabbak is képbe voltak a Társulás nevével, tagjaival, bemutató tereivel és rendezvényeivel kapcsolatosan. Tudták az üzemeltető Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. nevét, hogy a telephely az ország minden radioaktívanyag használójától fogad és szállít be kis és közepes aktivitású radioaktívhulladékokat, kivétel a Paksi atomerőmű. Döntően ismerték a felhasználás területeit, a végleges elhelyezésre alkalmazott csomaglás módját, valamint, hogy már 41 éve fogad radioaktív hulladékokat. Tudták a környezet ellenőrzést, milyen minták alapján végzik, s hogy a telephely közvetlen környezetében a fokozottan védett gyurgyalag fészkel és költ évtizedek óta.

 

A fenti megállapítást a kitöltött TOTÓ-k értékelése alapján összegeztük. A 13+1 vagy az ahhoz közeli kitöltők az ITET feliratozott szóróanyagaiból kaptak hasznos, napi használati cikkeket. Összegzésként elmondhatjuk, hogy az érdeklődők köre folyamatosan nő, amely segít a rosszindulatú kóbor megközelítésből származó vélemények csökkentésében. Az őszinte szakszerű tájékoztatás és a kérdésekre adott meggyőző válaszok pozitív fogadtatásúak voltak.

 

Véleményünk megerősítést kapott, hogy a lakosság közötti jelenlét és a közvetlen emberi kapcsolatok segítik a bizalom növelését.

ITET Infó