Archív

ITT tagtelepülési szakmai látogatás

Az ITT tagtelepülési egész napos szakmai látogatást tettek az RHK Kft. paksi bemutató termében, megtekintették a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának létesítményt, majd meglátogatták a Paksi Atomerőmű Látogató központját és az Atomenergetikai Múzeumot.”

A KKÁT felfedi titkait – ismeretterjesztő kirándulás sorozat Pakson

Május 8-án az RHK Kft. vendégei volt negyven őrbottyáni lakos. Az Izotóp Tájékoztató Társulás (ITT), szervezésében létrejött ismeretterjesztő kirándulás sorozat keretében ők voltak az elsők, akik a püspökszilágyi Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló (RHFT) közelében élők közül jobban megismerhették az Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. (RHK Kft.) munkáját.
A Paks felé tartó buszon vegyes társaság gyűlt össze idősebbek és fiatalabbak egyaránt csatlakoztak az egy napos programhoz. A legtöbben azért szakítottak időt erre a kirándulásra, eddig nem volt lehetőségük arra, hogy személyesen is megismerkedjenek a nukleáris ipar folyamataival, szakértőknek tegyék fel a kérdéseiket, jóllehet gyakran találkoznak a radioaktív hulladék-kezeléssel kapcsolatos hírekkel, és olykor még a hulladékszállítmányokat is látják áthaladni településükön.
A paksi ismerkedés az RHK munkatársainak előadásával kezdődött a radioaktív hulladékkezelésről. Látványos terepasztal szemléltette, hogyan jutnak el a szállítmányok az egyes tárolókba, egy kisfilm segítségével pedig a technikai megoldásokba is bepillanthattak a résztvevők. A látogatás idején a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában (KKÁT), épp elhasznált fűtőelemeket helyeztek el, ennek apropóján e folyamat részleteibe is beavatták a látogatókat. Az RHK egységeinek megismerése után a Paksi Atomerőmű Zrt. Tájékoztató és Látogató Központjában, majd az Atomenergetikai Múzeumban folytatódott a program, ahol a vendégek játékos formában nyomon követhették, hogyan juttathatók a helyükre a fűtőelem kazetták.
A csapat végig érdeklődő volt, a kirándulás végeztével néhányan már olyan magabiztosan mozogtak a megszerzett ismeretek között, hogy még javaslatokat is megfogalmaztak a működéssel kapcsolatban. Abban pedig mindannyian egyetértettek, hogy a megismert információk, működési folyamatok megnyugtatóak voltak számukra, így biztonságosabbnak látják a közelükben üzemelő tárolót is.
A kirándulás-sorozat május hónapban Váchartyán, Kisnémedi, Püspökszilágy és Váckisújfalu lakóinak látogatásával folytatódott. A településeket húsz – húszfős látogató csoportok képviselték.

Képek a galériában vagy itt megtekinthetőek!