Archív

ITET tagtelepülések lakosai az RHFT -ben

Az Izotóp Tájékoztató Ellenőrző Társulás (ITET) szervezésében, a működési területén lévő települések lakosai meglátogathatták a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló (RHFT) telephelyet. A látogatás célja az volt, hogy az érdeklődők saját tapasztalatokat gyűjtsenek az ott folyó munkákról.

Az ITET tíz tagtelepüléssel működik, amelyek közül néhány csak egy-két éve csatlakozott. Ez indokolta, hogy ezen települések lakosaiból az érdeklődők a lehető legközelebbről ismerjék meg hazánk első kis és közepes aktivitású radioaktív hulladék tárolóját. A program során az érdeklődők átfogó képet kaptak – egy bemutató film segítségével – az ottani munkák folyamatairól. A telephely vezetőjének szóbeli kiegészítője után választ kaptak kérdéseikre. Ezt követte a telephely megtekintése az üzemeltetést végző szakemberekkel. Bemutatásra kerültek a tárolóhelyek, a csőkutak, valamint a radioaktív hulladékszállító jármű és tartozékai (szállító hordók és konténerek), amelyek a szállítás és a feldolgozás során a biztonságot garantálják.

A telephely vezetése kitért a biztonságnövelő programjukra, amelynek célja, hogy a telephely üzemelésének első időszakában elhelyezett ipari, egészségügyi, mezőgazdasági tevékenység során képződött, kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékokat a ma elfogadott biztonsági szinten, újra csomagolva, kondicionálva helyezzék el. Elkészült az egyik medencesor fölé a könnyűszerkezetes acélcsarnok, ami az időjárás elleni védelmet szolgálja. Jelenleg az úgynevezett konténment épület és annak gépészeti rendszere készül, ami a nyitott medencéket lefedő, belső, zárt épület egység. A hulladék kitermelés során a konténmentből csak szűrt levegő juthat ki a környezetbe.

A jelenlévő csoportokból többen nyilatkoztak a bemutató utáni kötetlen beszélgetés kapcsán, hogy látták, a telephelyen a munkák tervszerűen és biztonságosan, a környezetre veszélyt nem jelentő módon folynak.