Archív

ITET képviselői Belgiumban

2018. április 10-12. között Belgiumban nukleáris szakmaiprogramon vett részt az Izotóp Tájékoztató Ellenőrző Társulás (ITET) képviseletében – öt – fős önkormányzati delegáció.
A Nukleáris Létesítmények körüli Európai Önkormányzatokat tömörítő GMF szervezet programjában, a Dessel és Mol városok mellett található nukleáris kutatóközpont megtekintése és természetesen a helyi önkormányzat munkájának megismerése is szerepelt.

Megérkezéskor Kris van Dijck polgármester – a flamand parlament képviselője – köszöntötte a vendégeket, a desseli városházán. Tájékoztatást adott az önkormányzat tevékenységéről, a közelükben levő nukleáris létesítmény és az önkormányzat együttműködéséről és vázolta a belga energiapolitika jelenét és jövőjét.
A tájékoztatót követően a résztvevők autóbusszal bejárták a települést. Megtekintették a város ipari parkját, a sport és szabadidőközpontot, végezetül a város határában nemrég épült kilátóból pedig a vidéket teljesen átszelő csatornarendszert is szemügyre vették.
A második napot a nukleáris kutatóközpontban töltötte a közel ötvenfős nemzetközi küldöttség. A nagyaktivitású radioaktív hulladék aktivitását csökkentő kutatási projekttel ismerkedtek először előadás keretében, majd a kifejlesztés alatt álló technológiát is megtekintették a kutatóközpontban. A program ezután a radioaktív hulladékok elhelyezéséért felelős cég látogatóközpontjában folytatódott, ahol a belga radioaktív hulladéktárolási gyakorlatot mutatták be. Végezetül a vendégek a földfelszín alatt, 250 méteres mélységben lévő geológiai kutató laboratóriumban tettek látogatást.