Archív

ITET Ellenőrző Csoportja az RHFT fióktelepén

 

A Társulás lakossági küldötteiből alakult Ellenőrző Csoport (ECS), szeptember elején is megtekintette és ellenőrizte a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló (RHFT), telephelyre beérkező radioaktív hulladékok elhelyezését.

Az ECS tagjai felkészítésük után már több ellenőrzést végeztek, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. fióktelepén. Az ellenőrzés célja a szállítási dokumentumok meglétének ellenőrzése mellett az, hogy arról is bizonyosságot kapjanak, az ott szereplő adatok valósak. Ezt a szállító gépjármű felületének, a szállító hordó oldalán mért adatok összehasonlításából állapítják meg. Mérésre a dolgozók által is használt, FH 40 G-10-es műszert használják.

A szeptember 07-én történt ellenőrzés alkalmával, a GAMMA Műszaki Zrt telephelyéről szállították az RHFT szakemberei, a tokozott és megfelelő árnyékolással ellátott hordókban a kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékokat a telephelyre. Az érkező három hordóban, külön csomagolva, volt Co-60 (kobalt), Sr-90 (stroncium) és Cs-137 (cézium) izotóp. Az ECS tagjai megtekintették a hordók darus kiemelését, a hordókban lévő speciális ólomedények kiemelését. A forrókamrában történő felbontást és a tokozott kapszulák végleges elhelyezéséig, a gyűjtőbe történő elhelyezésüket.

A most beszállított közepes aktivitású radioaktív hulladékok, a végleges csőkútba helyezés előtt a teljesen árnyékolt „forrókamrában” vannak. A végleges tárolás előtt a kapszulákat torpedókba helyezik és lehegeszti a speciális gép. Ezután kerülnek a tároló téren lévő csőkútba, végleges tárolásra. Az ITET ECS tagjai az ellenőrzés során a dokumentumokat rendben találták, a mérési eredmények egyeztek és a munkafolyamat összehangoltan pontosan elvégzésre kerültek.

ITET ECS