Archív

Hordóba zárt hulladék

Az Izotóp Tájékoztató Ellenőrző Társulás (ITET), lakossági Ellenőrző Csoportja (ECS) 2017évben is folytatja a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló (RHFT) telephelyre történő radioaktív hulladék beszállítások és a telephelyen történő fejlesztések megtekintését.

Március 23-án az ECS nyolc kiképzett tagja várta a Püspökszilágy és Kisnémedi határában lévő radioaktív hulladék tárolóban a beszállítást. A csoport tagjai megtekintették a szállítási okmányt, a hulladék szállító járműből a tárolótartály (hordó) kiemelését.

Ezután a telep szakemberével közösen mérőműszerrel ellenőrizték a tárolótartály felületi dózis teljesítményét. Megállapították, hogy a szállítólevélen lévő adatok szerepelnek a hordón. Ezt követően az ECS tagjai megtekintették a hulladékcsomag azonosítójának felfestését, a szükséges jelölések felragasztását és a tárolótérbe történő elhelyezés folyamatát.

Az ECS tagjai már a tavalyi évben is ellenőrizték a szellőző rendszer felújításának akkori állapotát, de most megtekintették az elkészült és üzemelő elszívó és szűrőrendszert is. A feldolgozótérből folyamatos a levegő elszívás és az elszívott levegő a szűrőrendszeren átjutva kerül az új szellőzőkéménybe. A rendszerbe beépített mérőműszerek automatikusan elemzik a levegő tisztaságát, a légtérbe kijuttatott levegő minőségét folyamatosan regisztrálják. Ez a biztosíték arra, hogy csak megtisztított és ellenőrzött tisztaságú levegő jut ki a légkörbe.
A levegő megtisztítását és ellenőrzését a régebbi szellőző rendszer is biztosította. A csere oka az volt, hogy a régebbi rendszer teljesítménye a folyamatos fejlesztések miatt már nem volt elegendő, az új rendszer teljesítménye az eredeti négyszerese. A rekonstrukció célja, a még tökéletesebb munkahelyi környezet és a térség biztonságának növelése teljesült.
ITET infó