Archív

Halad a kutatás a Nyugat-Mecsekben

Boda, 2017. szeptember 23. Az idei Tájoló Napon is kedvező adatokról számoltak be a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK Kft.) szakemberei a Nyugat-Mecsekben végzett kutatásokról. A program végső célja, hogy minden lehetséges körülményt figyelembe véve kijelenthessék, hogy a Bodai Agyagkő Formáció alkalmas képződmény egy – a nagy aktivitású radioaktív hulladék és a kiégett fűtőelemeknek szánt – tároló befogadására.

„2017 március végén, Bakonya térségében újabb kutatófúrást indítottunk, egy korábbi 474 méter mélységű fúrás maximum 1300 méteres mélységű párját. A kutatófúrás, jelenleg kis híján 1000 méternél tart.” – nyilatkozta Dr. Kereki Ferenc, az RHK Kft. ügyvezető igazgatója a környékbeli lakosság rendszeres tájékoztatására immár tizennegyedik alkalommal megrendezett Tájoló Napon, a Baranya megyei Bodán. „A mindeddig összegyűjtött adatokból, vizsgálati eredményekből szakembereink továbbra is arra a megállapításra jutottak, hogy a Bodai Agyagkő egy igen jó vízzáró képességű kőzet, mely az elmúlt évezredekben kellő stabilitást mutatott. A terepi munkálatokkal párhuzamosan folytatjuk a kutatási program következő szakaszának előkészítését.” – tette hozzá.

A hazai és külföldi szakemberek egybehangzó véleménye alapján a nagy aktivitású vagy hosszú élettartamú radioaktív hulladék elhelyezését egy megfelelő befogadó kőzetben kialakított mélységi geológiai tárolóban lehet biztonságosan megoldani. Ennek alapján az RHK Kft. több fázisból álló felszíni, majd felszín alatti kutatási programot indított. A kutatás végső célja, a nagy aktivitású radioaktív hulladék és a kiégett fűtőelemek végleges tárolására alkalmas helyszín kiválasztása és hosszú távú biztonságának igazolása. A jelenleg folyamatban lévő fázis feladata az agyagkő általános jellemzése, elterjedésének meghatározása, valamint a biztonsági értékeléshez szükséges földtani adatok és információk összegyűjtése. A terepi munkák folyamatos része a földtani-, vízföldtani és geomorfológiai térképezés (terepi észlelések, vízhozammérési kampány, vízmintavételek, laboratóriumi vízvizsgálatok) valamint a kutatási megfigyelőrendszer üzemeltetése.

Ahogy a radioaktív hulladékok kezelése, az ezekkel kapcsolatos kommunikáció, a lakosság tájékoztatása is különös odafigyelést igényel, hiszen az ilyen hosszú – generációkon átívelő – programok kizárólag nyugodt társadalmi környezetben valósulhatnak meg. Ebben, a térség kilenc települését tömörítő, Nyugat-Mecseki Társadalmi Információs Ellenőrzési és Településfejlesztési Önkormányzati Társulás (NYMTIT) is nagyban segíti az RHK Kft. munkáját. „Az RHK Kft. kommunikációs stratégiájában kiemelkedő helyet foglal el a kutatási programmal érintett települések naprakész, hiteles információkkal történő ellátása, melyben Társulásunk minden tagja partnerséget vállalt. Együttműködésünk immár több mint húsz éve tart, és jövőben is támogatni fogjuk a cég kommunikációs tevékenységével kapcsolatos feladatokat” – nyilatkozta a sajtótájékoztatón Kovács Győző az NYMTIT elnöke, Boda település polgármestere.