Archív

GMF Közgyűlés és Konferencia Madridban

2017. október 5-6 között Madridban tartotta éves közgyűlését a Nukleáris Létesítmények körüli Európai Önkormányzatok Csoportja (GMF).
A magyar „nukleáris” tájékoztató és ellenőrző önkormányzati társulások mindegyike (NyMTIT, ITET, TEIT TETT) képviseltette magát a rendezvényen.
A közgyűlés résztvevői tájékoztatást kaptak a szervezet éves tevékenységéről, a GMF költségvetéséről, a könyvvizsgálói jelentésről, valamint az elkövetkező időszak tervezett programjairól. Ezt követően a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség képviselője tájékoztatta a jelenlévőket az Ügynökség új projektjéről, amely a radioaktív hulladék elhelyezés témakörében kívánja beépíteni a lakossági tapasztalatokat. Egy Európai Uniós projekt pedig azt fogja vizsgálni, hogy mennyire felkészültek az érintettek a baleset-elhárítás területén. Mindkét projekt esetében számítanak a GMF tapasztalatára és aktív részvételére.

A tagság elfogadta a pénzügyi beszámolót és a jövő évi költségvetési tervet, valamint megválasztotta az elkövetkező időszak vezetőségét. Továbbra is bizalmat kapott Roland Palmqvist elnök, Mariano Vila d’ Abadal főtitkár és Dohóczki Csaba alelnök. Az elnökségbe bekerült Anna-Léna Söderblom a svédországi Östhammar település egyik önkormányzati vezetője, aki alelnökként segíti a szervezet munkáját.
A GMF következő rendezvénye 2018. tavaszán Dessel településen lesz Belgiumban, ahol a radioaktív hulladék elhelyezésről tájékozódhatnak a tagok és lehetőség lesz azt ottani tudományos nukleáris központ tevékenységének megismerésére is.
A közgyűlést követő konferencián a résztvevők megismerkedhettek a spanyol atomenergetikával. Tájékoztatást kaptak az energiapolitikáról és a nukleáris hatóság munkájáról. Előadást hallgattak meg a radioaktív hulladékkezelés és a baleset-elhárítás témakörökben. Nemzetközi kitekintésként a magyar energiapolitikáról Dohóczki Csaba GMF alelnök, a krskoi atomerőmű biztonságnöveléséről Miran Stanko, Krsko polgármestere tájékoztatott.

A konferencia második napján a résztvevők a José Cabrera atomerőműbe látogattak el. Spanyolország első atomerőművét 1968-ban üzemelték be. Több mint 40 éves üzemelést követően 2010-ben állították le véglegesen. Jelenleg az erőmű leszerelése zajlik. A látogatók részletes tájékoztatást kaptak a leszerelés folyamatáról, egy rövidfilmen pedig megismerhették annak egyes fázisait. Az atomerőmű környékén található településeken is rövid látogatást tettek a vendégek. Almonacid de Zorita településen az önkormányzat ipari parkját látogatták meg, ahol inkubátorház megépítésével próbálnak a helyi vállalkozóknak helyet biztosítani vállalkozásaik beindításához. Almoguera településen egy épülő idősek otthonát mutatták be a házigazdák. A térségben nagy problémát okozott az atomerőmű leállítása, mivel munkahelyek szűntek meg és az atomerőműhöz közvetve kapcsolódó vállalkozások helyzete is megnehezedett. Spanyolország az elkövetkezendő időszakban nem tervez új atomerőmű építést, a jelenlegi nukleáris részesedés fenntartása a cél. Kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékot az ország déli részén található El Cabril tárolóban tárolják. A nagyaktivitású hulladék ideiglenes tárolására egy központi tárolót alakítanak ki Cuenca tartományban és egyúttal megkezdik a végleges tároló kijelölésének folyamatát.
A program végén a vendégek megtekintették Pastrana városát, ahol a polgármester kíséretében tekintették meg a történelmi város főterét és templomát.

A záró ebéden Roland Palmqvist elnök megköszönte a GMF tagok részvételét, valamint külön köszönetet mondott a spanyol szervezőknek a rendezvény színvonalas megszervezéséért.

                                    Dohóczki Csaba