Archív

GMF konferencia a NAÜ-ben

November második hetében került sor a GMF konferencia ez évi utolsó ülésére, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) székházában, Bécsben.

Magyarországot a négy társulásból, közel 30 polgármester képviselte. Az öt napos rendezvény keretében a meghívottak, több, mint 20 előadást hallgathattak meg többek között az Amerikai Egyesült Államok, Korea, Japán, Hollandia, Finnország, Franciaország, Svájc, Banglades, Belgium, India, Indonézia, Dél-Afrika, Spanyolország, Kanada, Svédország, Oroszország, Románia, Egyesült Királyság, Lengyelország, Németország, Norvégia és nem utolsó sorban Magyarország radioaktív hulladékkezelési gyakorlatáról és programjáról. A szakmai találkozó legfőbb célja a helyi érdekelt felek bevonásával történő nemzeti gyakorlatok, tapasztalatok és kihívások bemutatása a résztvevők számára. A találkozó kitűnő lehetőséget biztosított a széleskörű nemzetközi tapasztalatcserére és a jó gyakorlatok különböző országok közötti ajánlására, azok nemzeti szinten történő átültetési lehetőségek végiggondolására.

Az 5 napos konferencia keretében lehetőséget biztosítottak, hogy a meghívottak megvitassák a különböző kérdéseket és feladatköröket, amelyek kulcsfontosságúak a helyi közösség bevonása szempontjából, a hulladékkezelés kérdésében. Külön napirendi pontként szerepelt, hogy a kulcsfontosságú területek, mint például a lakossági kommunikáció és együttműködési stratégiák hogyan fejlődtek vagy változtak az idő múlásával a projektek előrehaladtával.

Vitaindító beszédet kezdeményeztek a lakossági érdeklődés és a kölcsönös párbeszéd fenntartására, a döntési folyamatokba történő érintettek bevonására, valamint a helyi szinten történő munkaerő alkalmazására és a munkahelyek megőrzésére vonatkozó tapasztalatokról és tanúságokról.

A résztvevők felkérést kaptak arra, hogy megosszák ismereteiket, amelyek hasznosak lehetnek azok számára, akik közösségi szinten részt vesznek új atomerőművek tervezésében, az atomerőművek üzemeltetésében vagy leszerelésében, végleges vagy átmeneti hulladéktároló építésében vagy üzemeltetésében és a radioaktív hulladékkezelés folyamatában.

Az öt napos szakmai konferencia során a résztvevők sok hasznos és érdekes nemzetközi gyakorlattal és kihívásokkal ismerkedhettek meg a magas színvonalú előadások és a hozzájuk kapcsolódó vitaindító párbeszédek alkalmával.

Dohóczki Csaba – GMF alelnöke, és a Paksi Atomerőmű kommunikációs csoportvezetője – előadásában a Magyarországon üzemelő létesítmények (atomerőmű, a működő hulladéktárolók illetve a még kutatási fázisban lévő nagyaktivitású hulladéktároló) köré szerveződött Ellenőrzési és Információs Társulások munkáját mutatta be. Részletesen kitért a hatékony kommunikációs eszközök és csatornák ismertetésére, valamint a lakossági bizalom kialakításához és fenntartásához szükséges együttműködési feladatok és gyakorlatok bemutatására.

Az ITET elnöke Edelman György és Lovas Szilvia szakértő, felszólalásában kiemelte a kölcsönös bizalmon alapuló lakossági együttműködést és folyamatos közérthető tájékoztatást. Legfontosabb céljuknak tartják a fiatalok, – mint a jövő generáció döntéshozóinak – megszólítását, bevonását az információk megismerésébe és számukra ismeretterjesztő rendezvények, szakmai kirándulások szervezését.

A záró napon a NAÜ felkérte a résztvevőket, hogy osszák meg tapasztalataikat az eseményen bemutatott előadásokról, témákról, valamint egyéb általános kérdésekben. Visszajelzést kértek a NAÜ jövőbeli tevékenységeire vonatkozó várakozásokról.