Hírek

Finnországban tartotta elnökségi ülését a GMF

2019.november 13-án Helsinkiben találkoztak a Nukleáris Létesítmények közeli Európai Önkormányzatok Szövetségének (GMF) tagjai, hogy megtartsák szokásos éves közgyűlésüket. A Paksi Atomerőmű körüli TEIT társulás képviseletében Gáncs István alelnök vezetésével hét fős delegáció volt jelen. Ezen kívül Magyarországról a Bátaapáti környéki TETT társulás Tillmann Péter alelnök és a Püspökszilágy körüli ITET társulás elnöke Edelman György elnök vezetésével több mint húsz polgármester vett részt az ülésen.

Roland Palmqvist elnök köszöntötte a vendégeket, majd Mariano Vila d’Abadal, főtitkár tartott beszámolót a GMF 2018. évi tevékenységéről. Ismertette a GMF költségvetési helyzetét és a könyvvizsgálói jelentést.

A közgyűlés megszavazta az orosz atomerőművek közelében található települések szövetségének (FUND ANPPT) felvételét a GMF-be. Nikolay Netiaga a szervezet vezetője, Novovoronyezs város polgármestere rövid előadásban mutatta be az orosz önkormányzati szövetségét. Köszönetét fejezte ki a felvételért és ígértet tett, hogy az orosz társulás aktívan fog részt venni a GMF munkájában.

Ezt követően a GMF elnökségében teljes tisztújításra került sort. Az eddigi elnöknek és a főtitkárnak megköszönték több mint 20 éves munkáját. A két vezetőnek elévülhetetlen szerepe van a GMF sikeres működésében. Az új vezetőség emlékplakettel ismerte el eddigi munkájukat és egyben tiszteletbeli elnöki és főtitkári címet adományozott a két vezetőnek.

A tagság ezt követően új elnökséget választott. A GMF új elnöke a svéd Pia Alström asszony, Kavlinge polgármestere lett. Alelnöként folytatja munkáját Gerben Dijksterhuis Borsele polgármestere Hollandiából, Phil Matthews a NuLeaf szervezet egyik vezetője Nagy-Brittaniából. A tagok megerősítették Dohóczki Csabát a PIP Nonprofit KFT kommunikációs vezetőjét alelnöki pozíciójában.

A főtitkári feladatokkal a spanyol Meritxell Martellt bízták meg.

Az új elnökség első feladatai között a 2020. GMF rendezvények időpontjának és helyszínének a kijelölése lesz. Mindenképp erősíteni szeretnék a GMF belső kommunikációját és döntés született egy új honlap indításáról is.

A GMF tagjai a közgyűlés mellett két napos, az atomenergiát, környezetvédelmet, energiapolitikát taglaló konferencián vettek részt, majd ezt követően látogatást tettek az Eurajoki önkormányzatnál. Vesa Lakaniemi polgármester részletes tájékoztatást adott az Eurajoki önkormányzat tevékenységéről és az Olkiulotoi atomerőművel fennálló együttműködésről. A tájékoztatást követően a polgármesterek delegációját fogadták az Olkiluoto atomerőmű látogatóközpontjában is.