Archív

Egy rendkívüli Pest Megyei verseny

mondta a Váci tankerület jogi osztályvezetője

Az Izotóp Tájékoztató Ellenőrző Társulás (ITET), – elődjei hagyományának megfelelően – törekedik, hogy a tagjaihoz tartozó kistelepülések diákjai is kapjanak lehetőséget arra, hogy fizika és kémia szaktantárgyi tudásukból, versenyen adjanak számot. 2018. április 13-án – bár péntek is volt – mégis zökkenőmentesen lezajlott a XIV. Szilárd Leó fizika és kémia verseny. A verseny fő támogatója az ITET, a kivitelezésben az Apáczai Csere János Általános Iskola, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. és az idei évben Váchartyán község is bekapcsolódott.

A megnyitó ünnepségen a jelenlévők megkoszorúzták a magyar Nobel díjasok emlék parkjában lévő névadó tablóját. A másfél órás versenyidőben a hetedikes és nyolcadikos diákok megoldották a fizika és kémia verseny feladatokat.

Tíz óra után kezdődtek a Művelődési Házban az izgalmas kísérleti bemutatók, valamint az általános tudást, ügyességet és gyorsaságot igénylő játékos vetélkedők. A váci Boronkay Gimnázium tehetséggondozó tanárai által bemutatott kémia és fizika kísérletekkel indult a csapatok versenye, amelyet Franckó Klára kommunikációs munkatárs vezényelt le. A játékos feladatokat az RHK Kft. Kommunikációs osztálya állította össze, melyek kapcsolódtak, a Püspökszilágy és Kisnémedi határában lévő Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló (RHFT) tevékenységéhez és az ITET tájékoztató munkájához.

Pörögtek a feladatok és az iskolában Rózsa Zsolt igazgatóhelyettes, tanár úr vezetésével pontozott a zsűri. Az eredmények összegzése után következett az eredményhirdetés, amely most is különleges volt, mint minden évben. Minden diák, felkészítő tanár és iskola elismerést és jutalmat, díjat kapott. Kiemelten persze a tantárgyakban jeleskedő első három helyezett diák és a csapatverseny győztese. Az idei évben újra Őrbottyán csapata lett az első, így ismét az iskolájuk neve kerülhet fel a vándorserlegre.

A gyerekek és tanáraik pozitív véleménye után jó volt az ITET vezetésének olvasni, hogy „óriási motiváció, amikor azt látom, hogy igen-igen van értelme, hiszen az egykori „Szilárd Leós” versenyzőnk ma már az általános iskolásoknak mutat be kísérleteket – középiskolásként – nem kicsi szakmaisággal -na, azt gondolom, elődeink ezekért az élményekért találták ki annak idején ezt az edukatív jellegű programot.” olvasható Honti Gabriella Kommunikációs osztályvezető összegzésében.

A XIV. Szilárd Leó verseny zárásaként Edelman György ITET elnök megköszönte a felkészítők, a diákok és a szervezők munkáját. Jelezte, hogy a gyerekek a verseny zárásaként jutalomkiránduláson vesznek részt és a Katonai Emlékpark Pákozdi helyszínén ismerkedhetnek országunk történelmével. Találkozunk a XV. Szilárd Leó versenyen!