Archív

Csúcstalálkozón vettek részt az ITET képviselői Angliában

2018. július 9-ei héten Angliában nukleáris szakmai programon vett részt az Izotóp Tájékoztató Ellenőrző Társulást (ITET) képviselő tízfős társulási delegációja.

 

A Nukleáris Létesítmények körüli Európai Önkormányzatokat tömörítő nemzetközi szervezet (GMF) együttműködve az angol Nukleáris Leszerelési Hatósággal (NDA) lehetővé tette, hogy a GMF tagok képviselhessék magukat egy nagyszabású, az érdekelt felek bevonásával történő szakmai csúcstalálkozón.

Az esemény megnyitóján, Tom Smith az NDA elnöke köszöntötte a vendégeket a Gloucesteri Tudományos és Technológia Park mérnöki csarnokában, az egykori atomerőmű szomszédságában Berkeley-ben. Köszöntőjében tájékoztatást adott az NDA tevékenységéről, az érintett felekkel, szervezetekkel történő együttműködéséről és vázolta az Egyesült Királyság energiapolitika jelenét és jövőjét.

 

Az első napon az NDA küldetés megvalósításának ismertetése volt napirenden, míg a második nap alkalmával a sikeres feladatrendszer kialakításához az érintett közösségekkel való együttműködési tevékenység kapott hangsúlyt.

A többnapos rendezvény keretében a résztvevők az NDA-val együttműködésben lévő, a nukleáris tevékenységgel érintett szervezetek, kutatóintézmények, közösségek kiemelt képviselőinek előadásait, feladatait és folyamatban lévő projektjeit hallgathatták meg. Előadást tartott többek között Alex Chisholm államtitkár, aki a prezentációjában a szigetország nukleáris iparági helyzetére tért ki, valamint az atomerőművek leszerelésével kapcsolatban Bob Nichols, a Magnox lezárási program igazgatója beszélt a Magnox célkitűzéseiről.

Az angol hatóság a szakmai program keretében kiemelt figyelmet fektetett kiscsoportos műhelytalálkozók (workshopok) megvalósítására, ahol a cél nem csak a szakmai tapasztalatszerzés, hanem egyfajta építő jellegű közösségi munka létrejötte volt.

A nemzetközi küldöttség bemutatót kapott a folyamatosan fejlesztés alatt lévő robotika, mint műszaki tudományág kutatásáról, amelynek célja, többek között, hogy minél automatizáltabbá tegyék a hulladékkezeléssel kapcsolatos tevékenységeket (is).

 

A rendezvény zárónapján az NDA elnöke megköszönte a rendkívül nagy létszámban résztvevő vendégek érdeklődését, továbbá biztosította a megjelenteket, hogy a 2019-ben megrendezésre kerülő csúcstalálkozón is számítanak a GMF tagok tapasztalatára és aktív részvételére.

A csúcstalálkozót követően a magyar delegáció, kérésére, megfelelő biztonsági intézkedések mellett, busszal bejárta a Berkeley létesítményt, ami 27 hektáros területen helyezkedik el. A villamosenergia termelés 1962-ben kezdődött és közel 30 év üzemelést követően 1989-ben leállt. A bejárás során a küldöttség részletes tájékoztatást kapott az Angliában elsők között beüzemelő, ma már leszerelés alatt álló atomerőmű leszerelési folyamatáról, megismerhették annak egyes fázisait, megtekintették a leszerelés alatt álló atomerőmű radioaktív hulladékainak válogatását végző üzemi épületét, továbbá az elhelyezését és tárolását biztosító létesítményét.

 

A küldöttség egybehangzó véleménye alapján elmondható, hogy az esemény rendkívül professzionális szervezés keretében, kiemelkedő tudással és tapasztalattal rendelkező előadók prezentációjával és szerteágazó ismeretátadási platform biztosításával zajlott.

Lovas Szilvia az ITET szakértője