Archív

Beköltöztünk…

Megújultak az RHFT épületei

Aki dolgozott már irodakonténerben az tudja, hogy az előnyei mellett számos hátránya is van. Télen hideg, nyáron meleg és soha nincs elég hely ahhoz, hogy a munkához szükséges dolgainkat elérhető közelségben és rendezetten tároljuk. Az RHFT dolgozói különösen átérezték ezt, hiszen közel 2 évet töltöttek el így. Ez az idő azonban nem volt hiábavaló, mivel a diszpécserközpont korszerűsítése keretében a teljes irodaépület kibővült és megújult.

2014 augusztusában eljött a régóta várt pillanat: az irodaépület elkészült, a hatósági engedélyeket megkapták, így elkezdődhetett a visszaköltözés. Néhány nap alatt elfoglalták az új irodákat, átköltözött a környezetellenőrző laboratórium is. Szó szerint nehéz feladatot jelentett a gamma spektrométer közel másfél tonnás ólomárnyékolásának áttelepítése az új helyre.

Az épületben önálló szárnyat kapott a fegyveres biztonsági őrség, konyha, pihenő és konditerem biztosítja, hogy szolgálat közben is jusson idő a testedzésre, étkezésre és pihenésre. A korábbi portakonténer is a szeméttelepen végezte, a helyén kialakított épületben helyezték el a beléptető rendszert, a személyi sugárkaput és fémdetektort is.

Az új épületben mindenkinek jutott megfelelő méretű irodahelyiség, itt alakították ki a terv- és irattárat is. Szétválasztották a környezet-ellenőrző labor két funkcióját: külön helyiségben történik a minták feldolgozása, illetve egy másik helyiségben a mérésük. 2015-re is maradt a fejlesztéshez kapcsolódó feladat: egyrészt a meglévő bútorokat kell az új helyiségekre szabni, másrészt ki kell alakítani helyi elszívó pontokat a minta-előkészítés folyamataihoz.

Az irodaépületben két tárgyaló is helyet kapott. A napi szintű, legfeljebb 10 főt érintő megbeszélésekhez egy kisebb tárgyaló áll rendelkezésre. A nagyobb találkozók, oktatások lebonyolítására, illetve a külső látogatók fogadására az 50 fős nagy tárgyalóban van lehetőség, ahol projektor és videokonferencia rendszer biztosítja az eredményes munkát.

Az épületgépészet is megújult. Minden irodahelyiség klimatizált, a fűtést és melegvíz- szükségletet a kombinált gázkazán mellett a tetőre telepített napkollektorok biztosítják.

Összefoglalva elmondható, hogy az épület átalakítása nyomán egy tágas, a kor követelményeinek megfelelő irodaépületet kaptak vissza az RHFT dolgozói. 2015-re is maradt még feladat, át kell alakítani a laboratórium bútorzatát, a nagy tárgyalóban kialakítanak egy múzeumot a korábbi évtizedekben használt műszerekből és eszközökből. Emellett az irodaépület folyosójának a falakon olyan tablókat/képeket terveznek elhelyezni, melyek a radioaktivitásról és a radioaktív hulladékok kezeléséről adnak információt a látogatóinknak.