Archív

Az ITT Fényújsággal is tájékoztat!

Az Izotóp Tájékoztató Társulás (ITT) Fényújsággal is tájékoztat

Az Izotóp Tájékoztató Társulás (ITT) már fényújsággal is tájékoztatja a Társulást alapító községek lakosságát, ugyanis Kisnémedi és Püspökszilágy központjában elhelyezett fényújság augusztus 12-én kezdte meg próbaüzemét.

A zöld színű futó led megvilágítású információs felület folyamatosan működik. Tájékoztatja a helyben élőket és az átutazókat a Társulás híreiről, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. (RHK Kft.), által átadott adatok alapján, a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló (RHFT) fióktelephely háttérsugárzási és egyéb mért adatairól. A fényújság alkalmas a fontosabb községi rendezvények és események ismertetésére is.

Az Izotóp Tájékoztató Társulás (ITT) célja, a napra kész információk biztosítása. A magyarországi háttérsugárzást az Országos Meteorológiai Szolgálat huszonegy helyen méri és azt honlapján folyamatosan frissítve közzé is teszi. A fent említett adatsor elérhető a www.met.hu honlapon, a Levegőkörnyezet menüpont alatt a Gammadózis-teljesítmény ismertető részben. A természetes háttérsugárzás mindenhol mérhető és egészségkárosodást nem okoz. Mértéke országos szinten területenként igen nagy szórást mutatnak, 73,0 és 175,0 nSv/h (nano Sievert/óra) között mozognak az értékek, a helyi természeti adottságok és az időjárási viszonyok függvényében.

ITT infó