Archív

Az ITET lakossági Ellenőrző Csoportja az RHFT fiók telepen végezte munkáját

Szelén izotóp (Se-75) beszállítását ellenőrizték az ITET ECS tagjai

A szelén olyan nyomelem, amely mindössze 10-15 mg mennyiségben található meg az ember szervezetében, jelenléte mégis sokrétű biológiai hatást közvetít. A szelén legnagyobb része a lágy szövetekben, kiváltképp a májsejtekben található meg. A táplálékkal vesszük föl a szervezetbe. A szelén forrásai Főként a tengeri állatok húsa, a teljes kiőrlésű gabonafélék, illetve az olyan belsőségek, mint a vese és a máj tartalmazzák a biológiai hasznosulás szempontjából is jelentős mennységben. A tápcsatornából jó hatásfokkal szívódik.
A szelénnek is vannak mesterséges izotópjai, ilyen a 75-ös, amelyből 11 darab kicsi tok került egy kapszulában beszállításra a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló (RHFT) fióktelepre. Ezen izotóp felezési ideje 120 nap, a telephely dolgozói most is nagy körültekintéssel szállították a tároló tokot a forrókamrába.
Az Ellenőrző Csoport tagjai folyamatos mérés közben megtekintették, hogy a teljesen árnyékolt forrókamrában, a manipulátorkarok segítségével miként bontják fel a telep dolgozói a szállító kapszulát. A szelén izotóp tokokat megszámolták, majd azt is végig nézték miként kerülnek előkészítésre a tároláshoz.
Az ellenőrzésen június elsején öt delegált vett részt. A szállító jármű felületén mért maximális dózisteljesítmény 0,2 mikroSievert/óra, a csomagoláson 0,3 mikroSievert/óra dózisteljesítmény volt mérhető, ami nem érte el a háttérsugárzás kétszeresét.. A felvett jegyzőkönyv tartalmazza a jelenlévő ellenőrzést végzőket, a kísérő nevét, milyen mérőműszert használtak és milyen adatokat mértek.
Az ITET ECS tagjait Hák Viktor fióktelep-vezető tájékoztatta a szakhatóságok részére évente adandó környezeti mérési eredményekről, amelyet részben az RHFT, részben külső akkreditált szervezet végez. Az ECS a 2016. évről készült beadványt megismerte és kérdéseikre választ kaptak.

Misnyovszkiné Tóth Angéla ECS elnök