Archív

Az ITET fogadta a TEIT Társulási Tanácsát

Az Izotóp Tájékoztató Ellenőrző Társulás (ITET), október 26-án fogadta a – Kalocsai székhelyű – a Paksi Atomerőmű és a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója (KKÁT) körzetében szerveződött önkormányzatok Társulási Tanácsát. A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT), 1994-ben alakult, így nagy tapasztalattal rendelkeznek az atomerőmű működéséről, a képződő hulladék fajtákról és azok hazai elhelyezéséről. A TEIT látogatásának elsődleges célja az volt, hogy a társulás ellenőrző Bizottságának látogatása után, a Tanács tagjai is megismerjék a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló (RHFT), napi munkáját, a telephelyen elhelyezett nem atomerőművi izotópok kezelésének és elhelyezésének jelenlegi helyzetét.

A TEIT tagjait az RHFT telephelyén Hák Viktor fióktelephely vezető és Dr. Gorjanác Zorán technológiai vezető fogadta és kalauzolta végig. Felelevenítették a telephely negyvenegy éves történetét, továbbá Hák Viktor úr elmondta, hogy 1996 óta csak a hazai ipar, gyógyászat, mezőgazdaság, régészet, stb., munkaterületeken képződött radioaktív hulladékokat fogadják. Az 5 040 m3 befogadó képeségű telephely folyamatosan telítődik. A 2009. évben elvégzett „demonstrációs program” alapot ad az 1977 előtt képződött radioaktív anyagokkal szennyeződött – akkori követelmények szerint elhelyezett hulladékcsomagok kitermelésére, átvizsgálására és a mai kor követelményei szerinti újra csomagolására.

Ezt Biztonságnövelő programként engedélyezte az ellenőrző hatóság. Ennek első lépéseként az „A” típusú medencesor felé elkészült egy acélszerkezetes lemezcsarnok. Jelenleg a munka és környezeti biztonságot biztosító, konténment egység kialakításán dolgoznak, amelybe a levegő befelé áramlik, de kifelé csak speciális szűrőrendszeren keresztül jut a környezetbe.

A TEIT tagok által feltett kérdésekre a telephely vezetője és munkatársa válaszolt, az előadás és az üzemlátogatás során. A szakmai program után az ITET elnöke, alelnöke és munkatársaik mondták el tapasztalataikat és értékelték a látottakat.

Összegzésként Dr. Bálint József TEIT elnök hangsúlyozta, hogy a személyes információszerzés megerősítette a tagtelepülések vezetőit abban, hogy a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. programjai, fejlesztései növelik a lakosság bizalmát és megalapozzák a fióktelephely tervezett ideig történő biztonságos működését. A társulásokat képviselő tagönkormányzatok polgármestereinek pedig a látogatás alkalmat adott egymás gyakorlati munkájának megismerésére és hasznos tapasztalatcserére.