Archív

Az ITET ECS tagjai felkészültek az RHFT fióktelep szakszerű ellenőrzésére

Az RHK Kft szakemberi segítettek

Az Izotóp Tájékoztató Ellenőrző Társulás (ITET) lakossági Ellenőrző Csoportjának (ECS) települési delegáltjait az RHK Kft. szakemberei készítették fel, a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló (RHFT) tevékenységéből. Nagy Barnabás Biztonsági főmérnök három előadást is tartott. Beszélt a Sugárveszélyes létesítmények üzemeltetésével kapcsolatos fogalmakról, a Radioaktív anyagok és a sugárzás méréséről és a Sugárzó anyagok környezeti hatásainak értékeléséről. Hák Viktor az RHFT fióktelep vezetője ismertette a fióktelep feladatait. Az előadások közben és után is volt lehetőség kérdéseket feltenni és az elmondottakra visszakérdezni. Tehát az előadások egy közvetlen konzultációt biztosítottak.

itetcsop

Az Ellenőrző Csoport felkészítésén minden tagtelepülés delegáltja képviseltette magát. A delegáltak önként vállalt feladata, hogy a fióktelepen ellenőrzéseket végezzenek, a történtekről tájékoztassák a településük lakosságát. Céljuk volt, hogy megismerjék az ellenőrzési módszereket, a mért sugárzási adatokat értelmezni tudják.

A szakmai anyagok megismerése után, Turza Péter sugárvédelmi vezetővel, telepbejáráson vettünk részt. A kötelező biztonsági előírások betartása mellett győződhettünk meg a fióktelep működésével. A bejárás után mindenki megszabadult az előírt védőruháitól és a sugárellenőrzési mérőkapun áthaladva távoztak. Napjainkban az elektromos ellátó rendszer és a légtisztító berendezés korszerűsítését végzik, amely megújítása után 5-6 szoros teljesítményre lesz képes és az eddigieknél is biztonságosabb működést eredményez majd.  A képzés során megnyugtató információkat és összehasonlító adatokat hallhattunk a telep sugárvédelmi vezetőjétől.  Hamarosan egy beszállítás alkalmával látogatunk ismét a telepre és az Ellenőrző Csoport tagjaival a beérkező veszélyes anyagok kezelését ellenőrizzük.

itettargy

Az ITET jelenleg Kisnémediben, Püspökszilágyon és Őrbottyánban működtet kihelyezett fényújságot, amely mutatja a fióktelepen mért háttérsugárzási adatot és a települések helyi híreit, melyek minden nap frissülnek.

Az ITET Társulási Tanácsa köszöni az ECS tagjainak, hogy vállalták ezt a nem mindennapi és felelősséges munkát, valamint, hogy erről objektíven tájékoztassák településük lakosait.

ITET infó