Archív

Az atomok is biztonságra törekednek

Rendhagyó fizikaóra Vácott

Az első percekben feltett kérdés megválaszolására, hogy miként épülnek fel az atomok, még csupán egy diák vállalkozott. A későbbiekben már bátrabbak voltak a tanulók, és az előadás végén felcsattanó taps egyértelműen jelezte: a százötven középiskolás, akikkel zsúfolásig megtelt a váci Boronkay György Műszaki Szakközépiskola és Gimnázium díszterme, nemcsak hogy megértette, de élvezte is az elhangzottakat.

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. hosszú évek óta figyelmet fordít arra, hogy a fiatalabb generációk is minél jobban megismerjék tevékenységét, és a telephelyein folyó munkát. Ennek a törekvésnek egyik állomása immár tizenharmadik éve a püspökszilágyi tároló, az RHFT vonzáskörzetében megrendezett váci program.

A rendhagyó fizikaóra fókuszába ezúttal a radioaktivitás alapfogalmai kerültek. László Zoltán, a Társaság megbízott üzemeltetési igazgatója közérthetően, egyszerűen és érdekesen beszélt a témáról ifjú hallgatóinak. Előadása azért is volt fontos, mert mint kiderült, a jelenlévők között szép számmal voltak alsóbb évfolyamosok, akik még nem tanultak atommagról, stabil és instabil atomszerkezetről, a stabilitásra törekvés nyomán kialakuló ionizáló sugárzásról. Ám a felsőbb évesek ugyancsak hasznosíthatták az itt elhangzottakat, hiszen világos, áttekinthető, rendszerbe foglalt összefoglalót kaptak mindezekről. Így, akik a teremben voltak, mind megérthették, miért is fontos a radioaktív hulladék kezelése, bár ennek hazai gyakorlatáról most viszonylag kevés szó esett. Ugyanakkor mindenki úgy távozhatott, hogy már biztosan tudja: nem csak az atomerőműben keletkezik radioaktív hulladék.

https://www.youtube.com/watch?v=FCakiWfvmYU&t

Az ITET a rendezvényen képviseltette magát, mivel a Boronkay fizika szakos tanárai mindenévben segítik a Váchartyáni Apáczai Csere János Általános Iskola és az ITET, Szilárd Leó fizika és kémia szaktantárgyi versenyét, kísérletek bemutatásával.

A paksi és a pécsi után lezajlott váci, nagy létszámú, különleges fizikaórával lezárult a társaság idei, középiskolai ismeretterjesztő programja. A teltházas előadások, a diákok és tanáraik visszajelzései alapján biztosak lehetünk abban: jövőre is folytatódik ez a sikeres sorozat.