Archív

A TETT-re Kész Napon idén is ott voltunk

Az idei évben az utolsó hordó is a végleges helyére kerül Bátaapátiban, a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló első föld alatti kamrájában.  Ez volt az egyik legfontosabb megállapítás a tizenhatodik TETT-re Kész Napon, Bátaszéken, ahol a molyhos tölgy, 2016 Év Európai Fája is szerepet kapott. Ugyanis az egyik program, a gyerekeknek rendezett vetélkedő végállomása épp e híressé vált lombkoronás tövében volt.

dr_bozsolik
Dr Bozsolik Róbert, Darabos Józsefné és Honti Gabriella a képen

„Hazánk egyetlen atomerőművének kis és közepes aktivitású hulladékából eddig közel 6540 hordó került Paksról biztonságos körülmények között a bátaapáti tárolóba – nyilatkozta Honti Gabriella, Társaságunk kommunikációs osztályvezetője a sajtótájékoztatón, amit a tároló környezetében elhelyezkedő települések legnagyobb éves eseményén tartottak. – A felszín alatt 250 méterre található tárolóba 2012 óta viszi le az atomerőműben keletkezett kis és közepes aktivitású hulladékot a Társaság. A tervek szerint az idei év nyarán megtöltjük a egyes kamrát. Vagyis alig négy évvel az átadása után 537 betonkonténerben 4833 hordó hulladék lesz a végleges helyén.”

A létesítmény kettes kamráját a tervek szerint a jövő év közepén helyezi üzembe az RHK Kft, amelynél már egy új hulladék-elhelyezési koncepciót alkalmaznak majd a szakemberek.

Erről az ismeretterjesztő tanácskozáson Nős Bálint, a cég stratégiai és műszaki igazgatója tartott előadást.

Az NRHT működéséről László Zoltántól az RHK Kft. megbízott üzemeltetési igazgatójától hallhatott a TETT-re Kész Nap közönsége.

Arról pedig, hogy a tároló működtetése és továbbépítése mellett tájékoztatatási feladataira is kiemelt figyelmet fordít a Társaság, Honti Gabriella, az RHK Kft. kommunikációs vezetője beszélt előadásában, amely az ilyen jellegű tevékenyég elfogadottságáról szólt, nemzetközi szinten.

„A tároló működése továbbra is élvezi az itt élő lakosság támogatását. A helyiek körében igen magas az NRHT-ban zajló munka és a Társaság tevékenységének ismertsége is. – ezt már Darabos Józsefnétól, Bátaapáti polgármesterétől, az érintett hét települést tömörítő szervezet, a TETT elnökétől hallhatták a résztvevők.

A TETT Lakossági Ellenőrző Csoportjának munkájáról is szó esett, amiről Kardos Zsuzsanna, a csoport vezetője számolt be a tanácskozáson.

A délelőtti ismeretterjesztő programon részt vett Dr. Horváth Kálmán, a Tolna Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja is, aki a lakosságnak szóló tájékoztatás fontosságát hangsúlyozta.

A TETT-re Kész Nap házigazdája idén Bátaszék volt. A város polgármestere, Dr. Bozsolik Róbert, büszkeségének adott hangot, hogy a molyhos tölgy hazája nem csak e tanácskozásnak, de a gyerekvetélkedőnek is színtere lehetett. Kihangsúlyozta, hogy az RHK Kft. tevékenységének biztonságosságát ez az Európa-hírű lombkoronás is ékesen bizonyítja.