Hírek

A Biztonságnövelő beruházást ellenőrizték az ITET ECS tagjai

Az Izotóp Ellenőrző Tájékoztató Társulás Ellenőrző Csoportja nem csak a kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok beszállítását (a dokumentumokat és a szállítmány mérhető sugárzását) ellenőrzi, hanem a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló biztonságnövelő programjához kapcsolódó tevékenységeket is folyamatosan figyelemmel kísérik. A március 28-i ellenőrzés a biztonságnövelő programot megelőző építési tevékenység ellenőrzésére és annak helyszíni megtekintésére irányult.

Az ECS jelenlévő tagjai megtekintették a tavaly már elkészült könnyűszerkezetes épületet. Átbeszélték az I. medencesor (A1-A24-es medencék) kialakítását és a benne elhelyezett történelmi radioaktív hulladékok helyzetét, melynek alapját a 2007-2009. között végrehajtott demonstrációs program tapasztalatai adták.

2010-ben sikeresen lezárult a biztonságnövelő program demonstrációs szakasza, amelynek során 4 tárolómedence hulladékainak kiemelése, átválogatása, feldolgozása és a hulladékcsomagok visszahelyezése történt meg. A tapasztalatok alapján elkészült a biztonságnövelő program folytatásának részletes terve, amely szerint először az I. medencesorban tárolt hulladék kitermelésére és visszatárolására kerül sor.

A csarnok épület feladata a benne elhelyezésre kerülő, zárt technológiai rendszerek (konténment, zsilipek, szellőző rendszer) időjárás elleni védelmének biztosítása. A hulladéktároló medencék megnyitása és a hulladékok visszanyerése az azok fölé telepített, mozgatható technológiai rendszerben (ún. konténmentben) történik majd. Az ECS tagjai ezt a konténmentet is megtekintették. A hulladék visszanyerési folyamat során a zártnak nem tekinthető radioaktív hulladékcsomagokkal kizárólag a mozgatható konténmenten belül végeznek majd munkát.

Alapjaiban ez egy olyan tér, amelybe a külső levegő egy szűrőn keresztül kerül jut a munkaterületre, majd innen egy speciális és többegységű légszűrőrendszeren átjutva jut ki a környezetbe. A légtechnikai rendszer a konténmenten belül a külső környezethez képest alacsonyabb légnyomást tart fenn, ezt nevezzük depressziós rendszernek. Azaz a környezetbe csak minden tekintetben szűrt levegő jut, tehát az esetleges radioaktív porszennyezést a szűrők felfogják.

A konténmenten belül speciális műgyanta felületű padlót alakítottak ki, a tisztíthatóság érdekében.  A Csoport megtekintette a hulladékcsomagok kiemelésére szolgáló darut is.

Kijelenthetjük, hogy a szakemberek megalkották a biztonságos hulladék kitermelés feltételeit. Azaz jöhet az inaktív feladat begyakorlás ideje és a technikai eszközök próbaüzeme, a kitermelés engedélyezésig.

Az ITET ECS tagjai azt tervezik, hogy a kitermelés előtt, a próbákat is megtekintik.

 

ITET ECS infó