Hírek

Információ megosztás az ITET tagtelepüléseivel

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló (RHFT) fióktelephelyén, tartotta soron következő negyedéves tájékoztatóját, amelyet Honti Gabriella a társaság Kommunikációs Önálló Osztályának vezetője nyitott meg.

Dr. Kereki Ferenc bevezetőjében örömét fejezte ki, hogy az Izotóp Tájékoztató Ellenőrző Társulás (ITET) az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM), megkötötte az ez évi Támogatási szerződését. Így a Társulás folytatni tudja önként vállalt tájékoztatási tevékenységét és a tagtelepülések feladat vállalásainak megoldását is elősegíti.

Elmondta, hogy a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának (KKÁT), további bővítéséhez szükséges tervező és engedélyeztetési feladatokat megkezdték.

A Bátaapátiban lévő Nemzeti Radioaktívhulladék -tárolóban (NRHT), készülnek az új típusú hulladék csomagok elhelyezésére, ennek technikai feltételeit kell bemutatni a hatóságnak. Az idei évben megkezdik a III. kamra – bányászati kialakítása utáni – technológiai kialakítást.

A Nyugat-mecseki agyagkőben – a majdani tároló kialakításához – az idei évben három fúrással akarják az ott lévő agyagkőzetet még jobban megismerni. A többéves faladatokra Keret programot készítettek, amellyel kapcsolatosan az engedélyező hatóság közmeghallgatást tartott Bodán.

Az RHFT-ben végzett munkákról Hák Viktor fióktelep-vezető tájékoztatta az ITET tagtelepülések polgármestereit. Kiemelte, hogy az Izotóp Intézet Kft. részéről a tervezett beszállítások egvalósultak. A biztonságnövelő programmal napra készen állnak. Folyamatban van a telephely körüli háttérsugárzás mérő egységek kialakítása, amelyeket Váckisújfaluban és Kisnémediben telepítenek, a munkákat a Katasztrófa védelem koordinálja. A püspökszilágyi lakossági tájékoztató állomás és kijelző rendszer kialakítására is megszületett a megállapodás, a munkákat az RHK Kft. finanszírozza, ígéretének megfelelően.

A tájékoztatón elhangzott információkhoz több polgármester elmondta véleményét. Az ITET elnöke beszámolt a Társulás májusig végzett tájékoztató tevékenységéről, rendezvényeiről. Az ITET Ellenőrző Csoport elnöke, a csoport tevékenységéről adott számot.