Hírek

Idén is biztonságosan üzemeltek a hazai radioaktívhulladék-tárolók

Paks, 2019. december 18. – A paksi atomerőműből származó sugárzó hulladékok és elhasznált fűtőelemek, valamint a különböző oktatási, egészségügyi, mezőgazdasági tevékenységek során keletkező radioaktív hulladékok szállítása és tárolása idén is nagyfokú biztonság mellett valósulhatott meg Magyarországon. Annak érdekében, hogy ez a jövőben, hosszú távon is biztosítva legyen, a 2020. évben is további fejlesztéseket hajt végre a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. az általa üzemeltetett létesítményekben.

A bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóban a biztonságos üzemeltetés mellett, 250 méterrel a felszín alatt, jelenleg a harmadik kamra vasbeton medencéjének kialakítása zajlik. A már elkészült II. kamrába a jövő évben kezdődhet meg az új, úgynevezett kompakt hulladaékcsomagok (KHCS) betárolása. A KHCS vékony merevített acélkonténer, amelybe 4 darab radioaktív hulladékkal teli hordó kerül, és a közöttük fennmaradt üres teret már folyékony radioaktív hulladékból készített cementpéppel töltik ki. A szilárdítás fontos mozzanat a radioaktívhulladék-kezelésben, hiszen a hulladékot nem lehetséges folyékony halmazállapotban véglegesen elhelyezni. A most készülő harmadik kamra szintén az új technológiának megfelelően lesz kialakítva.

A nem atomerőművi eredetű, úgynevezett intézményi eredetű – az oktatásból, egészségügyből, mezőgazdaságból, iparból származó – hulladékok tárolására szolgáló püspökszilágyi Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tárolóban idén is folytatódott a biztonságnövelő program, amelynek keretében elkészült a hulladéktároló medencék lefedését biztosító csarnoképület és a benne lévő acélszerkezetű védőépítmény, azaz konténment. Erre azért van szükség, hogy biztonságosan elvégezhető legyen az a munkafolyamat, amelynek keretén belül az RHK Kft. megalakulása előtt, nem a jelenlegi szabályozás szerint eltárolt hulladékokat termelik ki, válogatják, tömörítik, újracsomagolják.

A paksi atomerőmű mellett található Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában jelenleg mintegy 9577 elhasznált fűtőelem „pihen” az erre a célra kialakított acél tárolócsövekben. Az idei esztendőben összesen 270 db fűtőelemet szállítottak át ide az erőműből. Ebben a modulszerűen bővíthető létesítményben 4 újabb, a tárolócsöveket körülőlelő vasbeton kamra kialakítása kezdődhet el jövőre, a meglévő 24 mellé. A folyamatos bővítéseknek köszönhetően, Magyarországon hosszú évtizedekre megoldott az elhasznált üzemanyagkazetták biztonságos, átmeneti tárolása.

A munkánkat felügyelő hazai és nemzetközi szakmai szervezetektől idén is sok pozitív visszajelzést kaptunk tárolóink üzemeltetése kapcsán. Azonban fontos látni, hogy az általunk végzett munka sikere akkor tud teljes lenni, ha a telephelyeink környezetében élők is elfogadják, sőt támogatják tevékenységünket. Ezt a célt szolgálják lakossági tájékoztató napjaink, kiadványaink és az érintett településeket tömörítő információs és ellenőrző társulásokkal fenntartott szakmai kapcsolat” – nyilatkozta Dr. Kereki Ferenc, az RHK Kft. ügyvezető igazgatója a társaság évzáró eseményén.

 

További fontos fejlemény, hogy a társaság a 2020-as esztendőben is folytatni kívánja a geológiai kutatómunkát a Nyugat-Mecsekben, annak érdekében, hogy minél megalapozottabb és pontosabb információi legyenek az itt található aleurolit kőzetről. A következő évek feladata, hogy kiderüljön, alkalmas lehet-e földtanilag ez a terület arra, hogy később más szempontok alapján is itt vizsgálják tovább egy, a század második felére tervezett nagy aktivitású hulladéktároló megépítésének lehetőségeit. A társaság idén nyáron kapta meg az Országos Atomenergia Hivataltól azt a telephelykutatási keretprogram-engedélyt, amely alapján 2032-ig több szempont (pl. a földtani környezet, a vízföldtani viszonyok,  természetföldrajzi és társadalmi-gazdasági jellemzők) alapján is vizsgálni tudják azt a jelenleg 87 négyzetkilométeres területet, amelyet a következő több mint 10 éves kutatási szakaszban próbálnak majd egyre kisebbre szűkíteni. A tervek szerint, a következő évben 3 mélyfúrással folytatódik a munka.