Hírek

Helsinkiben értekeztek a GMF tagországok

A Nukleáris Létesítmények körüli Európai Önkormányzatokat tömörítő nemzetközi szervezet (GMF) november 12. és 14. között a finnországi Helsinkiben tartotta a soron következő elnökségi ülését. A meghívásnak eleget téve – Kisnémedi, Penc, Püspökhatvan, Rád, Váchartyán, Püspökszilágy és Vácduka – tagönkormányzatok delegáltjai képviselték az Izotóp Tájékoztató Ellenőrző Társulást (ITET).

A GMF elnökségi ülés rendhagyó módon egy több napos atomenergia konferencia keretei közé került beágyazásra Helsinki belvárosában. Az elnökségi ülés GMF tisztségviselők választásával kezdődött, ahol a szervezet új elnökének választották a svéd Kavlinge Kommun település polgármester asszonyát Almstrom Pia-t. Az elnök asszony munkáját három alelnöki tisztségviselő segíti. Alelnöknek választották ismét a magyar Dohóczki Csabát, továbbá új alelnökként került be az angol Philip Matthews és a holland Borsele település polgármestere Gerben Dijksterhuis.  A GMF főtitkári pozíciójával a spanyol származású Meritxell Martell-t bízták meg.

Fontos napirendi pontként szerepelt a szervezet tagbővítése, melynek eredményeként az ülés keretében Oroszország csatlakozási kérelmét a tagok pozitív elbírálásban részesítették, valamint francia részről jelzés érkezett a jövőt illetően Franciaország csatlakozási szándékáról is.

A konferencián Oroszország, Belgium, Franciaország, Finnország, Szlovákia, Spanyolország, Svédország, Bulgária, Hollandia, Mali (nyugat afrikai Köztársaság), Észtország és az Egyesült Királyság mellett Magyarország is képviselte magát.

A konferencia keretében többek között előadást hallgathattak meg a FinNuclear, a ROSATOM, az ANDRA és az OECD NEA szervezetek képviselőitől, a növekvő energiaszükséglet kiszolgálását célzó energetikai elképzelésekről, fókuszálva az atomenergia nélkülözhetetlen fontosságára.

 

Előadásával bemutatkozott a finn Vesa Lakaniemi, Eurajoki város polgármestere, aki másnap szakmai egyeztetésre látta vendégül a Helsinkitől 300 km-re található településének városházába, a GMF tagországok képviselőit.  Eurajoki város az Olkilouto térségben helyezkedik el, ahol atomerőmű és kiégett üzemanyag tároló is üzemel. A helyszíni látogatáson a résztvevőknek lehetőségük adódott hasznos tapasztalatok és információk cseréjére, kiemelten a létesítményt befogadó települések szerepére.