Hírek

Harmadik alkalommal tájékozódtak az ITET polgármesterek

Harmadik alkalommal kapott tájékoztatást az Izotóp Tájékoztató Ellenőrző Társulás a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft.-től 2019. szeptember 25-én. A Társaság a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tárolóban fogadta a polgármestereket, hogy a szokásoknak megfelelően beszámoljon az elmúlt negyedév aktualitásairól.

Az RHFT-t érintő témákról Tóth Zoltán biztonsági vezető elmondta, hogy az idei év során 28 alkalommal történt hulladékbeszállítás, amely körülbelül 0,5 körméter hulladékot jelent.

Ebből 15 alkalommal külső telephelyen, az RHK Kft. munkatársai vették át a hulladékcsomagokat. Beruházás tekintetében a biztonságnövelő projekt technikai feltételeinek megvalósítása a végére ér, december másodikával átadásra kerül a terület. Jelenleg a kidolgozandó technológiák összeállítása és hatóságokkal való elfogadtatása folyik. A program várhatóan a jövő év folyamán elindul.

Honti Gabriella kommunikációs osztályvezető az RHK Kft. egyéb tevékenységeivel kapcsolatban is tájékoztatást adott: a paksi Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában elkezdődött az idei év utolsó kazettáinak betárolása, amely október végéig tart. Jelenleg összesen 9430 db kazetta van a KKÁT-ban. A betárolás előtt a karbantartási folyamatok befejeződtek, az inaktív próba lezajlott a hatóság előtt. Bővítés tekintetében elkezdődött az úgynevezett hármas ütem hármas fázisának közbeszerzési eljárása, ajánlattételi szakaszban van.

Bátaapátiban a Nemzeti Radioaktív-hulladéktárolóban jelenleg összesen 6535 hordó található. Főként karbantartási munkák, felülvizsgálatok, ellenőrzések zajlanak a telephelyen. Ahhoz, hogy az új hulladékelhelyezési koncepcióra vonatkozó üzemeltetési engedélyt megkapja a Társaság, úgynevezett inaktív próbát kell lefolytatni a hatóság előtt, amelynek 2020. április 30-ig kell megtörténnie. Mindeközben a hármas kamrában elkezdődött a vasbeton medence kialakítása.

A nagy aktivitású és hosszú élettartamú hulladékok, valamint a kiégett fűtőelemek végleges elhelyezésére irányuló kutatásra az Országos Atomenergia Hivatal kiadta a keretprogram engedélyt az RHK Kft.-nek, így egészen 2032-ig meghatározták az elvégzendő feladatokat.

A megbeszélés folyamán felmerült az igény a polgármesterek részéről, hogy a Püspökszilágyon elhelyezett monitoring állomás adatait a többi ITET településen is követhesse a lakosság, így ennek megvalósítására a Társulás kidolgoz egy megoldást a jövőben. Ebben az évben még egy polgármesteri tájékoztató eseményt tart az RHK Kft.