Hírek

Franciaországi Bure-ben értekeztek a GMF tagországok

A Nukleáris Létesítmények körüli Európai Önkormányzatokat tömörítő nemzetközi szervezet (GMF) június 12-én a franciaországi Bure-ben tartotta a soron következő szakmai konferenciáját. A meghívásnak eleget téve – Kisnémedi, Penc, Galgagyörk, Püspökhatvan, Rád, Váchartyán és Váckisújfalu – tagönkormányzatok delegáltjai képviselték az Izotóp Tájékoztató Ellenőrző Társulást (ITET).

A konferencia keretében többek között előadást hallgathattak meg az Erőmű leszereléssel kapcsolatos helyi hatásokról, valamint az Érintettek bevonása a kis és közepes aktivitású

és a nagyaktivitású radioaktív hulladékkezelésbe, figyelemmel a kapcsolódó társadalmi-gazdasági fejlődésre gyakorolt hatásokról.

Prezentációjával bemutatkozott az ANDRA (francia radioaktív hulladékkezelő cég), az általuk végzett radioaktív hulladékkezelési tevékenységek, gyakorlatok és felelősségi körök ismertetésével.  Az előadásokat követően a résztvevőknek lehetőségük adódott a konferencia témáját szolgáló vitaindító párbeszédekbe történő bekapcsolódásra, hasznos tapasztalatok és információk cseréjére.  A szakmai nap második fele az ANDRA létesítmények látogatásával folytatódott, ahol a delegáltak megtekintették az információs és bemutató termet, valamint a felszín alatti kutatólaboratóriumot modellező létesítményt.

A nemzetközi szervezet továbbra is törekszik a GMF tagok közötti folyamatos kapcsolat fenntartására, a tagországok közötti szakmai tapasztalatcsere biztosítására. A szervezet soron következő elnökségi ülésére várhatóan október közepén Finnországban kerül sor.

ITET Info