Hírek

A nukleáris létesítmények közelében élők érdekeit képviselték a GMF alelnökei az Európai Nukleáris Energia Fórumon Pozsonyban

Az Európai Bizottság 16. alkalommal szervezte meg az atomenergia alkalmazásának legfontosabb kérdéseit megvitató Európai Nukleáris Energia Fórumot (ENEF). A 2023. november 6-7-én Pozsonyban megtartott rendezvény szervezőinek a fő célja, hogy közös asztalhoz ültesse az érintetteket és teret biztosítson az eltérő vélemények megjelenítésére. A Fórumon az atomenergetikát képviselő szervezetek mellett, az Európai Parlament, a nukleáris hatóságok képviselői, gazdasági szakemberek, nonprofit szervezetek, köztük a környezetvédők képviselői is jelen voltak. A Nukleáris Létesítményekkel rendelkező Európai Önkormányzatok képviseletében a szervezet két alelnöke Dohóczki Csaba a magyar társulások képviseletében, illetve Fabian Sjöberg a svédországi Östhammar település polgármestere volt jelen.

 

A részvevőket a helyszínen Robert Fico Szlovákia, illetve videóüzenetben Petr Fiala Csehország miniszterelnökei köszöntötték. Mindketten hangsúlyozták, hogy országaik esetében az atomenergiának jelenleg és a jövőben is meghatározó szerepet szánnak, mivel így tudják szavatolni az ellátásbiztonságot, a klímasemlegességi és versenyképességi célok elérését.
Kadri Simson az Európai Unió energiaügyi biztosa kiemelte, hogy az elmúlt időszak történéseinek köszönhetően megnövekedett az érdeklődés az atomenergia békéscélú alkalmazása iránt, melynek következtében egyre több uniós ország tervezi új atomerőmű létesítését, illetve a jelenleg üzemelő létesítmények üzemidő-hosszabbítását. A résztvevők többsége abban egyetértett, hogy ehhez hosszútávú politikai akarat szükséges, a létesítési folyamatok felgyorsítása és a diverzifikáció növelése mellett.
Kiemelt kérdésként kell kezelni az atomenergetikai szakemberek képzését, valamint a fiatal generációk megszólítását és az iparágba történő bevonzását is.
A radioaktív hulladékok elhelyezését érintően a Fabian Sjöberg kiemelte, hogy a lakossági kapcsolattartásnak köszönhetően a nukleáris létesítmények elfogadottsága kiemelkedően magas. Térségükben üzemel a forsmarki atomerőmű, ezért az együttműködés több évtizedre tekint vissza, így a nagy aktivitású hulladéktároló létesítésével kapcsolatban sem voltak aggályok. Dohóczki Csaba elmondta, hogy a GMF szervezetnek 16 országban vannak tagtársulásai. A nukleáris üzemeltetőkkel a legtöbb országban partneri kapcsolat alakult ki, a hiteles és folyamatos kommunikációnak köszönhetően. A radioaktív hulladékok végleges elhelyezését érintően a legtöbb tagállamban már megépültek és beüzemeltek a kis és közepes radioaktivitású hulladéktárolók, ugyanakkor a nagyaktivitású hulladékok esetében ez még nem oldódott meg. Emiatt az alelnök kérte az Európai Bizottság képviselőit, hogy tegyenek lépéseket a folyamatok felgyorsítása érdekében.
A rendezvény végén Massimo Gariba, az Európai Bizottság energiaügyi főigazgató-helyettese zár szavában elmondta, hogy az atomenergia megítélését érintően változás történt az Európai Parlamentben, de egy valódi szemléletváltás még várat magára. A nukleáris iparnak azon kell dolgoznia, hogy az atomenergia-ipari ellátási lánc kiépítését felgyorsítsa és biztosítsa a szakember utánpótlást.
A 2024-ben megrendezésre kerülő, soron következő Európai Nukleáris Energia Fórumnak Prága ad otthont.